Не згуби себе, підлітку!

         
У бібліотеку часто приходять діти з метою скористуватися інтернетом та весело провести час з друзями. Але у такому проведенні часу є свої переваги, про які ми повинні їх застерегти. Ми несемо відповідальність за їх духовний та культурний розвиток.

В наші дні діти вперше торкаються до смартфону або планшету, ледь навчившись ходити, а сторінки в соціальних мережах створюють раніше, ніж ідуть у школу. Фактом є й те, що навчитись користуватись гаджетами дітям легше, ніж розвинути фізіологічні навички. Вчені дослідили, що лише кожна десята дитина віком від 2 до 5 років вміє зав`язати собі шнурки, тоді як кожна п`ята добре орудує смартфоном та налаштовує різноманітні додатки.

До того ж, підлітки не обмежуються у користуванні лише одним гаджетом - планшетом, смартфоном чи ігровою приставкою. Часто граючи з друзями в гру, їм вистачає часу ще й надіслати повідомлення. Важливо пояснювати, що п`ятихвилинне бажання перевірити пошту переростає у залежність від гаджета, від того, що впливає на їхнє життя.




Крім цього, важливим є власний приклад батьків. Якщо вони не реагують на прохання дітей, ігнорують їх, таким чином забуваючи про свою відповідальність у вихованні - вони матимуть відповідний результат. Адже діти - наше дзеркало. І чим більше ми будемо звертати увагу на свої вчинки, тим більше розумітимемо, що вимагаєио від дітей.

Спробуйте пояснити підлітку, що час потрібно розприділяти рівномірно та з користю. Нехай ваша донька чи син задасть собі питання "А що я корисного зробив за цей час?", "З якою метою я беру до рук цей пристрій?", "Що мені важливіше?" Не потрібно одразу сварити, краще розібратись у проблемі мирним шляхом, не створюючи конфлікту.

Також сьогодні важливим є питання про дистанційне навчання та дозвілля. Адже, навчаючись за монітором чи планшетом, дитина може приховувати, що грає в відеогру чи листується з кимось у соцмережі. В цьому випадку потрібно розмежовувати час для навчання та час для відпочинку. Учень має розуміти, що від ефективності почутого на уроці та записаного у зошит залежить його професійне майбутнє. Ігри ж чи інші розваги в свою чергу можуть послугувати своєрідною нагородою після плідної праці.

Коментарі