Небезпека -- поряд!




Під час війни зростає загроза хімічних аварій на об’єктах інфраструктури, які можуть призвести до катастрофічних наслідків для населення.
Поняття протидії хімічним загрозам є надзвичайно актуальним, адже тут знаходяться об’єкти підвищеної хімічної небезпеки. Потенційні ризики є суттєво вищими на сьогодні, коли заводи, підприємства та склади можуть стати мішенню під час бойових дій або постраждати від помилкового обстрілу.
Фактори небезпеки викиду (розливу) хімічно небезпечних речовин: забруднення довкілля, небезпека для всього живого, що опинилося на забрудненій місцевості (загибель людей, тварин, знищення посівів та ін.), крім того, внаслідок можливого хімічного вибуху – виникнення сильних руйнувань на значній території.
Найбільша небезпека хімічної атаки в тому, що дуже важко зрозуміти, що це вона, поки не починаються симптоми.


ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ПОТРАПЛЯННЯ У ЗОНУ ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ

Небезпечні викиди можуть статися на хімічних підприємствах, де зберігаються та використовуються такі речовини, як: оксид азоту, аміак, хлор, синильна кислота, сірчистий газ, сірководень.
Як зрозуміти, що ви потрапили під вплив небезпечних хімічних речовин?
Хімічні сполуки можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи. У людини можуть виникати: утруднення дихання, кашель, виділення мокротиння, іноді і з домішками крові, нежить, відчуття сухості в горлі, осиплість голосу, нежить, носова кровотеча, біль у грудях.
При подразненні слизової оболонки очей серед симптомів: почервоніння, запалення, набряклість, помутніння рогівки, ураження райдужної оболонки очей. При гострих отруєннях - головний біль, запаморочення, загальна слабкість.
Хімічне забруднення також може ускладнити хронічні захворювання легенів, такі як астма та емфізема.
Своєчасні дії до моменту, під час і після виникнення аварійних ситуацій можуть суттєво знизити загрози і обсяги ураження людей хімічно-небезпечними речовинами (ХНР).




ЦЕ НЕОБХІДНО ПАМ’ЯТАТИ

Уникайте паніки.

Після отримання інформації (по радіо або інших засобах оповіщення) про викид (розлив) в атмосферу ХНР та небезпеку хімічного зараження, виконуйте заходи:
▪ приготуйте тривожну валізку: зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації;
▪ попередьте сусідів про початок евакуації;
▪ надайте допомогу дітям, людям з обмеженими можливостями та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

В очікуванні інформації:
▪ у разі викиду аміаку сховайтеся на нижніх поверхах захищеної споруди;
▪ у разі викиду хлору підніміться на верхні поверхи будівлі.

При оголошенні евакуації:
- візьміть підготовлені речі, вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, залиште приміщення (квартиру, будинок);
- виходьте із зони хімічного зараження в напрямку, перпендикулярному до напрямку вітру, та обходьте тунелі, яри, лощини - у низинах може бути висока концентрація ХНР.

Після виходу із зони хімічного забруднення:
▪ зніміть верхній одяг, прийміть душ.

Дізнайтеся в місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню. У разі підозри на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, пийте велику кількість рідини та зверніться до медичного закладу.

Міністерство охорони здоров’я України розробило інструкцію щодо дій у разі хімічної атаки або аварії на підприємстві, домедичної допомоги у разі отруєння хімічними речовинами.



У разі хімічної атаки або аварії на хімпідприємстві потрібно:
● щільно зачинити вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи;
● заклеїти щілини у вікнах папером чи скотчем;
● увімкнути телевізор чи радіо для отримання подальших вказівок;
● попередити близьких про небезпеку та можливу евакуацію;
● вимкнути побутові прилади та газ.

У разі евакуації візьміть з собою аптечку. Одягніться так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри. Використовуйте протигази або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5% розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).

Залишаючи приміщення, використовуйте сходи. На вулиці не біжіть, не торкайтеся ніяких предметів, не наступайте у калюжі. Не їжте і не пийте нічого.

У разі аварій з викидом хлору намагайтеся пересуватися по підвищеннях, у разі викиду аміаку - низинами. Якомога швидше залиште зону ураження, рухаючись поперек потоку повітря чи вітру.

Негайно одягнути засоби індивідуального захисту органів дихання!

Якщо засобів індивідуального захисту органів дихання та шкіри немає і вийти з району зараження неможливо, залишайтесь у приміщенні і негайно та надійно герметизуйте його! Зменшіть можливість проникнення НХР (парів, аерозолів) у приміщення: щільно зачиніть вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, щілини в рамах вікон та дверей заклейте, вимкніть джерела газо-, електропостачання та загасіть вогонь у печах. Чекайте повідомлень від органів влади з питань надзвичайних ситуацій за допомогою засобів зв'язку.

Знайте, що уражаюча дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості, тому, якщо немає можливості покинути небезпечну зону, не панікуйте і продовжуйте вживати заходи безпеки!

Коментарі