Тепло родинного вогнища

Сьогодні, 8 липня, в Україні відзначають День родини. Це відносно молоде свято і відзначаєтся в нашій країні з 2012 року. Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят" був підписаний 30 грудня 2011 року. Святкування Дня родини має щорічний характер, тобто дата є незмінною.



День родини в Україні святкують 8 липня. Це відносно молоде свято – його почали відзначати щорічно з 2012 року. Цікаво, що День родини припадає на день Петра і Февронії, покровителів сім’ї та шлюбу. Їхній шлюб є зразком християнського шлюбу.
Указ Президента про “Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят” був підписаний 30 грудня 2011-го. Цю дату відзначають тільки в Україні. У світі ж є День сім’ї, більшість країн відзначає його 15 травня – ця дата встановлена Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 році.Покровителями свята є Петро і Февронія. Благовірний князь Петро був другим сином муромського князя Юрія Володимировича. Він вступив на муромський престол в 1203 році, повідомляє.



За кілька років до цього князь Петро захворів проказою, від якої ніхто не міг його вилікувати. У сонному видінні князеві було відкрито, що його може зцілити Февронія, дочка “дереволаза-бортника”, який добував дикий мед. Вона жила у селі Ласкавому в Рязанській землі.
Февронію слухалися дикі тварини, вона знала властивості трав і вміла лікувати недуги, була красивою, благочестивою, мудрою і доброю дівчиною. Князь пообіцяв одружитися з нею після зцілення. Февронія зцілила князя, проте він не дотримав свого слова. Хвороба поновилася, а Февронія знов вилікувала його і таки вийшла за нього заміж.
Коли Петро успадкував престол, бояри не захотіли мати княгиню простого звання, заявивши йому: “Або відпусти дружину, яка своїм походженням ображає знатних баринь, або залиш Муром”. Тоді пара на човні відплила по Оці і почала жити простим життя, насолоджуючись тим, що разом.





Коментарі