Літерературна зустріч NON-STOP: Еліна Заржицька





Заржицька Еліна Іванівна – український прозаїк, драматург, журналіст, громадський діяч, письменниця, майстриня народної та сімейної педагогіки, плідно працює на творчій ниві дитячої книги. Народилася 27 листопада 1960 року в м. Дніпропетровську. Здобула освіту в Національному гірничому університеті, Дніпропетровському обласному інституті патентознавства, Дніпропетровському університеті ім. А. Нобеля. 
        
            Маючи технічну освіту, обрала шлях діяльності на творчій ниві дитячої книги, створюючи свої зразки літературної казки, легенди на основі фольклорних традицій, сюжетних і мовних особливостей Придніпров’я. Наслідуючи засоби народної педагогіки – казку, змінює розуміння дитячого читання у нашій країні.

         Переймаючись проблемами, як у наш прагматичний час зі зміненими ідеалами залучити дітей до читання, як за допомогою книги навчити дітей пізнавати світ, позитивно мислити, наслідувати традиції пращурів, бути патріотами своєї країни, письменниця пропонує свій жанр твору, своїх героїв, свою манеру викладання тексту з елементами народної та сімейної педагогіки. 

         Особливо хвилює авторку, як надихнути дітей на творчість, зокрема дітей з особливими потребами, і в цьому питанні вона пропонує свої методи: нетрадиційний формат книги (електронний), озвучування та малювання мультфільмів за творами авторки, інтерактивні зустрічі з дітьми, лексичні пояснення слів в тексті, висновки-приказки, незвичайне поліграфічне оформлення книг – особливий почерк авторки. Пані Еліна з тих людей, які на своїх раменах тримають наше духовне небо. А подвижництво, любов до красного письменства, до книги та читання, до дітей, мабуть, передався їй у спадок.

         «Шлях у літературу в кожного письменника починається з читання. У нашій сім’ї панував справжній культ книги. На ті часи домашня величезна бібліотека налічувала більше тисячі томів. І все постійно читали». Знайомство з книгою та любов до читання у пані Еліни ще з дитинства, які прищепили бабуся та дідусь. Школа навчила мислити творчо, тоді і з’явилися прозові та поетичні «спроби пера». 

    Та визнання прийшло після народження сина, коли у 1996 році перемогла на міжрегіональному конкурсі «Письменники – дітям» (Одеса), а в дитячому журналі «Сакура» була надрукована її перша казка. Того ж року її прийняли до секції літератури для дітей і юнацтва «Джерело» при обласній організації НСПУ, з того часу і пише, і публікується постійно, передаючи дітям у спадок любов до книги.

https://fb.watch/drcrYYybsx/


Коментарі