Пернаті вісники весни

 


1 квітня у всьому світі відзначають Міжнародний День птахів (International Birds Day).

Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково його відзначають саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію.
Вперше цей день як масове дитяче свято стали проводити в Сполучених Штатах Америки. Організатором був вчитель з містечка в штаті Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбурзька телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів.
Мета цієї акції – звернути увагу людства на проблеми збереження пташиного світу, адже вони стосуються всіх країн і континентів.


Птахи живуть на планеті понад 150 мільйонів років, немає на Землі такого куточка, де б їх не було. В Україні налічується 436 видів птахів. Багато хто з них зазвичай залишають рідні краї, коли приходить зима, а повертаються назад навесні, в березні-травні.


.З настанням весни у наші краї першими повертаються шпаки. Спочатку прилітають самці. Знаходять шпаківню, що їм до вподоби. І починають співати. Співом вони приваблюють самок і попереджають інших шпаків – місце зайняте.


Майже разом зі шпаками повертаються в рідні краї жайворонки. 22 березня у народі називають днем жайворонків. В цей день міряються зима з весною - зима закінчується, а весна починається. Люди вірять, що в цей день з теплих країв повертається 40 різних птахів, і перший з них - жайворонок.


На початку травня можна почути спів солов’їв. У цей час дерева вже вкриті молодою зеленню. Недаремно кажуть соловей прилетить, коли зможе напитися роси або дощової води з березового листка.


Найпізніше прилітають ластівки - в кінці травня. Ластівки - «діти повітря», на землю сідають рідко й без бажання. Ластівки мають швидківсть польоту 100 км за годину.


Зозуля - це символ суму і туги за минулим і страждань нерозваждивої матері . Вона має вищий дар - « кукує» людині літа, щасливе аби нещасливе заміжжя. « Кує» зозуля тільки навесні - від благовіщення до Івана купала, а як виб’ється ячмінний колос, перестає…. Вона першою вилітає у вирій і останньою звідти повертається.

Пернаті, які складають значну частину земної фауни потребують нашого захисту. Багато тисяч видів птахів були винищені людьми і, хоча сьогодні цей процес сповільнився, але не зупинився. І багато видів птах і зараз знаходяться під реальною загрозою повного знищення.Тож давайте будемо небайдужими до проблеми збереження природи.
Ознайомитись з світом пернатих, Ви зможете завітавши до нашої бібліотеки.


.

Коментарі