Шукач нових світів

Христофор Колумб — один з найвідоміших мореплавців епохи Великих географічних відкриттів. Він вважається першовідкривачем Америки — в 1492 році. Знамените відкриття нового континенту сталося 12 жовтня 1492 року. Після довгої подорожі по Атлантичному океану матрос, який спостерігав зі шхуни «Пінта», закричав заповітне «Земля!».

Колумб і його команда шукали короткий шлях в Азію, при якому не довелося б огинати всю Африку, і були впевнені, що вони його знайшли. Це було б дуже корисним відкриттям, так як в той час Великий шовковий шлях був перегороджений Османською імперією, і Європі доводилося шукати нові способи потрапити в Азію. Христофору Колумбу знадобилося більше семи років, щоб переконати королівську пару Іспанії в необхідності експедиції. Не дивно, що в ті часи ніхто не наважувався вийти у відкритий океан — судна п’ятнадцятого століття були маленькими і невідповідними для далеких плавань.

Експедиція Колумба рухалася на трьох каравелах — це слово є зменшеним від іспанського «короваю», що означає невелике судно на вітрилах. «Санта-Марія» була найбільшим кораблем Христофора Колумба, але її довжина становила всього близько сорока метрів — надзвичайно маленьке судно за сучасними мірками.

Під час експедиції першовідкривач виявив, що стрілка компаса початку показувала не на північ (на Полярну зірку), а трохи в сторону. Колумб сильно нервував з цього приводу, але команду не став лякати і промовчав. У той час ще ніхто не знав, що компас показує магнітні полюси Землі, а не географічні.









 




Коментарі