Благословення сходить з небес


Невдовзі ми святкуватимемо Великдень, одне з найсвітліших та найбільш радісних християнських свят.
 Великдень – найяскравіша ознака всього живого і оновленого, та головними символами цього дня вважаються Життя (паски і розфарбовані яйця), Вода і Благодатний Вогонь.
З Великоднем традиційно пов'язана значна кількість народних повір'їв, прикмет, обрядів, які формувалися століттями.Готувалися до свята заздалегідь. Упродовж тижня наводили лад у господарстві: прибирали, мазали хати, розмальовували стіни зсередини, інколи й знадвору. Прикрашали покуть, вивішували найкращі рушники.Окрім паски, своєрідним символом свята було яйце: писанка, крашанка, мальованка. Найпоширенішим способом приготування крашанок донині залишається варіння яйця у лушпинні цибулі. Ще застосовували червоні, сині, рожеві та зелені фарби.
У нашому сучасному житті з усього розмаїття народних звичаїв нам залишилося небагато. Із них найліпше ми знаємо, чи думаємо, що знаємо про пасхальні яйця та про паски. А що ми насправді знаємо? Які легенді, перекази?
Пропонуємо переглянути книжкову виставку-інсталяцію «Благословіння сходить з небес», на якій представлено багато цікавої інформації про народні великодні традиції, обряди та звичаї. Ознайомитися з секретами писанкарського мистецтва. як прикрасити оселю до свята, що потрібно покласти у великодній кошик та про смачні рецепти приготування святкових страв можна дізнатись , переглянувши книги , статті з періодики , які є на виставці.






Зичимо всім миру, любові, достатку, радісних Великодніх свят і смачної паски!




Коментарі