Планета з блакитними очима


Прісна вода складає лише 2,5% від загального обсягу води, який існує на нашій планеті. Більше половини цього обсягу представлено у вигляді льодовиків та снігових шапок гір. Тобто, людина може використовувати лише 1% усіх прісноводних ресурсів планети, що насправді дуже мало. Ця кількість води за обсягом дорівнює 5 озерам Байкал. Все людство і 5 Байкалів! Й, навіть, враховуючи кругообіг води у природі, її споживання є більшим за відновлення. При цьому, людство часто марно витрачає й забруднює воду, не замислюючись про наслідки.

Тому криза нестачі прісної води у світі постійно загострюється. Головні фактори, що роблять цю кризу глобальною - це зміна клімату, посухи, осушення плавнів та знищення торф’яників, забудова річок, застаріла водна інфраструктура й не раціональне управління водними ресурсами.

При цьому люди рідко замислюються над тим, як багато дають нам річки - прісну воду для пиття, можливість зрошення полів, їжу, задоволення від споглядання природи та різноманітні туристичні розваги.

Проблема нестачі прісної води, на сьогоднішній день, є актуальною як для бідних, так і для багатих країн світу. Це гучний дзвіночок, що нагадує нам про необхідність зберегти природні екосистеми, для збереження чистої, питної води.

Всесвітній день водних ресурсів був започаткований аби нагадувати громадськості та керівництву країн про необхідність шукати нові шляхи для вирішення існуючих проблем. Ці рішення мають містити у собі, зменшення антропогенного навантаження на природні ветленди, та їх охорона, зменшення споживання води, переосмислення та переоснащення систем водозабору і водовідведення, технологічні зміни у судноплавстві, й зменшення забруднення навколишнього середовища тощо

Якщо не почати кардинальні кроки з відновлення прісноводних ресурсів планети, то за даними ООН, вже до 2025 року з проблемою нестачі води зіштовхнуться близько 3 мільярдів людей.



Коментарі