Мов джерельна вода, рідна мова моя!

                                                                                 


                             

 21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято започатковано у листопаді 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі, з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Починаючи з 21 лютого 2002 року, цей день відзначають і в Україні.

Ми маємо безцінний дар: одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. Мова – це історія народу, його світогляд. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.
Пропонуємо вашій увазі презентацію книжкової виставки: "Мов джерельна вода, рідна мова моя!", на якій представлена література з історії української мови, а також література з граматики, ділового спілкування, крилаті вислови про рідну мову тощо, твори класиків української літератури.




Старовинна легенда про українську мову, яку наші бабусі розповідали дітям.

Ділив Бог між народами землю і дарував їм мови. Роздав все, що мав, і сів відпочивати. 

Аж тут пізно ввечері приходять козаки. Розуміють, що запізнилися. Високі, вусаті, чуби вітер розвіває – стали і мовчать.


– Де ж ви були, коли я всіх кликав?, – запитує.

Боже, вони від бусурманів світ захищали.

– Залишив я трохи землі для себе, – каже Господь. – Дарую цю землю вам, козаки.


 І подарував нашим предкам Україну.

А мову? Не будуть козаки щасливі німими.

– Подарую їм свою мову, нехай розмовляють. А я буду завжди літати поруч і щебетати.

Кажуть, саме з того часу українську мову і стали називати солов’їною.


. Тож спілкуйтеся українською, читайте українською, співайте українською, смійтеся українською, освідчуйтеся рідною українською мовою!

Коментарі