Майстер історичної прози






20 лютого 2021 року виповнилась 100-річниця від дня народження Володимира Кириловича Малика (1921–1998), українського письменника “Дюма української літератури”, що закохав весь світ в історію України. Володимир Кирилович Малик - літописець української історії.
Життя і творчість
Володимир Малик (справжнє прізвище — Сиченко, 1921—1998) — відомий український письменник, що зажив слави як автор історико-пригодницьких романів (тетралогія «Таємний посол», «Князь Кий», «Черлені щити» та ін.).
Народився на Київщині 1921 р. Під час війни перебував у концтаборах Німеччини. В 1945 році повернувся на Батьківщину . Працюючи вчителем на Полтавщині, вивчає історичне минуле. Для написання своїх історичних романів Володимир Малик збирає архівний матеріал, вивчає історичну літературу, український фольклор, подорожує пам'ятними місцями героїчного минулого. Перша книжка — віршована історична казка Журавлі-журавлики. Пише пригодницькі повісті для молоді «Чорний екватор», «Двоє над прірвою», «Слід веде до моря». Казки-легенди: «Микита Кожум'яка», Чарівний перстень, Месник із лісу, «Воєвода Дмитро», «Червона троянда».

Збірка «Журавлі-журавлики»
Назву збірці дала казка-поема письменника «Журавлі-журавлики». Саме з цим твором вперше прийшов молодий поет до редакції з проханням її надрукувати. Маленькі читачі одразу полюбили цю поему. А йдеться в казці про ті давні часи, коли на нашу рідну землю здійснювали свої спустошливі набіги турецькі орди. Під час одного з таких набігів захопили вони в полон маленьку дівчинку Наталочку. Добре, чуйне серце мала ця дитина. Ще вдома, в рідній оселі зворушливо доглядала пораненого журавлика. А коли поневірялась в турецькому полоні, зуміла випустити на волю своїх земляків. Вдячний журавлик Павлик не забув Наталиного добра. Повертаючись разом з ключем на рідну землю, врятував маленьку україночку з чужоземного ярма.
У книжку увійшли ще такі казки-легенди письменника: «Чарівний перстень» — про безстрашного та мудрого ватажка опришків Олексу Довбуша; «Червона троянда» — про відважного хлопчину-партизана Василька та «Воєвода Дмитро», в якій змальовано трагічну подію в нашій історії — розгром ордами Батия захисників Києва та загибель від обвалу тисяч людей в Десятинній церкві міста.
Журавлі-журавлики» (1957)



Казка - легенда
Кирило - Кожум'яка


«Двоє над прірвою»
Під час повітряного бою в роки війни з фашистами молодого радянського льотчика-винищувача Володю Булатовича збив німецький «месершміт». Того, що довелось героєві повісті пережити після цієї події, вистачило б не на одне життя. Без документів, майже без одягу та харчів, молодий лейтенант опинився в окупованому німцями Києві. Потім потрапляв до німецьких таборів смерті в Німеччині та Польщі. Та, маючи нескорену силу духу, будучи людиною грамотною та гордою, продовжував боротись з фашистами на своїй і на чужій землі, вчасно підставляв своє плече слабшому, завжди умів дати правильну оцінку ворогові, залишався вірним своїм принципам і почуттям.

Творчий доробок
Найвідомішим твором стала тетралогія Володимира Малика Таємний посол, що складається з романів: «Посол Урус-Шайтана»(1968), «Фірман султана»(1969), «Чорний вершник»(1976) і «Шовковий шнурок». (1978)
Тетралогія - Таємний посол. Посол Урус-Шайтана. Фірман султана (книги 1, 2)
ВОЛОДИМИР МАЛИК
Рік видання: 2016 Жанр: Вітчизняна класика
У тетралогії В. Малика «Таємний посол» розповідається про боротьбу українського народу за свободу і незалежність у другій половині ХVІІ століття. Задум цього полотна виник у Володимира Малика під впливом відомої картини художника-реаліста І. Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові». Перш, ніж приступити до написання роману, письменник багато працював в архівах, вивчав історичні документи.
Словник:
Тетралогія (від грецького τετρα- тетра-, "чотири" романи з різними назвами , але об'єднані одним задумом, головними героямита однією загальною назвою. До першого тому ввійшли романи «Посол Урус-Шайтана» і «Фірман султана».
Таємний посол. Чорний вершник. Шовковий шнурок (книги 3, 4)
містить романи «Чорний вершник» і «Шовковий шнурок».



ВОЛОДИМИР МАЛИК . Горить свіча. Рік видання: 2019 Вітчизняна класика. В новому історичному романі "Горить свіча" автор описує трагічні події, які на цілі століття перервали політичний та культурний розвиток України, — Батиїв погром Києва та розорення інших наших земель.
 

Князь Кий
ВОЛОДИМИР МАЛИК
Рік видання: 2009. Історична проза
Дія роману «Князь Кий» відбувається у середині першого тисячоліття, коли після роздроблення держави легендарного гуннського вождя Аттіли його спадкоємці намагалися підкорити східнослов’янські племена. За цей роман 1983 року письменник Володимир Малик був
нагороджений літературною премією ім. Лесі Українки.


Запрошуємо перечитати історичні романи Володимира Малика , скориставшись фондом нашої бібліотеки.



Коментарі