Кидай мишку - читай книжку




Зимові свята асоціюються у нас із затишком, домашніми смаколиками та теплими різдвяними історіями.
Різдво – час див, і де як не у книгах їх можна знайти найбільше?
Пропонуємо вашій увазі добірку дитячих зимових книжок, від яких навіть найпохмуріший день і найхолодніша оселя сповняться чарами, теплом і любов’ю,які допоможуть повірити, що дива поруч.

"Перше Різдво" Матіяш Дзвінка


Давид пасе овець разом зі своїм дідусем та іншими чоловіками. Хлопцеві дуже цікаві розмови дорослих про Месію, який от-от має прийти в світ. Давид навіть не сподівався, що сам побачить Боже Дитя…
Різдвяна історія очима письменниці Дзвінки Матіяш та ілюстраторки Богдани Бондар поверне вас із дітьми до витоків Різдва – не просто гарного родинного свята, а історії Божого народження і відкуплення людства.

"Диво на Різдво" Дара Корній


У різдвяну ніч стаються дива: зорі сяють яскравіше, зимове повітря набуває казкового присмаку, починаються найцікавіші пригоди. Завжди хочеться подовжити цю радість, вловити невагомий, особливий різдвяний настрій. Зробити це дуже просто — різдвяний дух є в кожному оповіданні цієї збірки. Поряд з її героями відчуваєш красу і магію свята. Вони залюбки стають провідниками у світ, сповнений добра та любові. Ці історії солодкі, як мандаринки, зігрівають, як імбирний чай з медом, дарують надію, як перша різдвяна зірка.

«Маленька книжка про любов» Ульфа Старк


Напередодні Різдва може трапитися чимало див. На Фреда, героя «Маленької книжки про любов», чекає чимало омріяних подарунків. Навіть якщо тато на війні, не вистачає їжі і хлопець майже перед канікулами отримує догану від директора, все, чого він найбільше хоче, здійсниться.
У повісті відомого шведського письменника Ульфа Старка — багато світла й любові, і цей настрій книжки дуже точно відтворила в ілюстраціях Марія Фоя.

"Крамничка тітоньки Мальви" Дерманський Сашко


Різдво – пора див і світла, час жаданих подарунків та солодкої смакоти із чарівного фургончика-крамнички доброї й загадкової тітоньки Мальви. Але що буде, якщо раптом усе це зникне? Адже підступний пан Крук та його господиня Мряка ось-ось запанують у світі!.. Перед маленьким Тишком та його вірним песиком Кучугуркою постало нелегке завдання: повернути дідусеві-казкарю чарівну книгу, щоби врятувати Різдво і наповнити сміхом та радістю кожен дім їхнього рідного містечка.

  Е.Т.А. Гофман "Лускунчик і Мишачий король"

 
Вічна класика - різдвяна історія про прекрасного принца і про злого мишачого короля. Лускунчик - це не хто інший, як Зачарований принц, якому доведеться пройти через безліч казкових випробувань, щоб стати знову людиною. Незважаючи на те, що ми всі читали цю казку в дитинстві, не зайвим буде її прочитати знову.

Доктор Сьюз" Про Грінча, який украв Різдво"


 Улюблена класика написана більш ніж  160 років тому, майже 20 років тому екранізована (у головній ролі з Джимом Керрі). Історія класична: маємо негідника Грінча, який ненавидить Різдво і кожного хтося у Хтовілі. Грінч вирішує зіпсувати свято, викрасти усі подарунки та святкову атрибутику. Але Різдво без див – неможливе. Мораль казки важлива й донині (можливо, навіть більше, ніж 60 років тому): «Може, справжнє Різдво – це не ласощі, не пакунки? Може, справжнє Різдво – це щось більше, ніж подарунки?». Чорно-біло-червоні ілюстрації дуже стильні, влучно відображають емоції Грінча і настрій розповіді загалом. Для дітей, що звикли до яскравих барв і блискіток це видання буде чимось новим та незвичним.

.Чарльз Діккенс «Різдвяна історія»

 

Нетлінна класика і, мабуть, «найзимовіша» книга. Історія старого скнари Скруджа, людини, чий сенс життя – гроші. Цей похмурий чоловік відмовляється розуміти, чого люди так чекають на Різдво і так йому радіють. Відпочивають, не працюють – яка ж з того вигода? Благодійники навколо, так і хочуть здерти грошики! Ще й клерк відпрошується додому ... Як же це все огидно!
Буркотун Скрудж вирушає додому навіть не здогадуючись, які гості там чекають на нього і як за одну ніч перевернеться його життя... Це не тільки ідеальна книга для створення святкової атмосфери, а й можливість зробити для себе корисні висновки. Сніг за вікном, міцний чорний чай з лимоном і «Різдвяна історія» – кращий рецепт для зимового вечора
.
Микола Гоголь «Ніч перед Різдвом»
 

Ще одна улюблена класика. Найраритетніша різдвяна історія у цій добірці. Містична і дуже атмосферна історія про українське село напередодні Різдва. Про коваля Вакулу, якому терміново потрібно добути царицині черевички для своєї коханої Оксани, про чорта, який вкрав місяць з неба, про таємничу Солоху, яка у мішках ховає людей і всяку нечисть, про тих, хто у тих мішках сидить...
Знайома всім історія, цікава і така рідна. Пронизана українськими традиціями, вона створює святковий настрій. Колядка, чашка теплого узвару і «Ніч перед Різдвом» створять справжнє диво.



Приємного зимового читання!







Коментарі