Таємничі світи Ернеста Гофмана

22 січня весь світ віншує величезний талант одного з німецьких письменників. Коли як не сьогодні  захоплюватись казками неперевершеного Ернеста Гофмана? Aдже так важко в наш час знайти відповіді на питання, що стосуються соціуму, справедливості, ставлення між різними прошпрками суспільства?

Недарма великий Гейне писав про письменника наступні слова: «Гофман був чарівником, який завиграшки перетворював людей на звірів, а останніх навіть на радників пруського королівського двору...». 

Адже творчість Ернеста Теодора Амадея Гофмана виявилася в історії світової літератури явищем унікальним тому, що його погляди на світ і художній метод оригінальні. Відомо, що Гофман-письмениик прославився своїми фантастичними новелами-казками, жанр яких можна визначити, користуючись виразом самого автора — "казка про реальне" або "казка з нових часів".

Ці твори називаються "фантазіями про сучасну Німеччину", бо в гофманівських творах переплітаються два світи — реальний й фантастичний. Гофман творив в епоху політичної реакції, яка установилася на більшій частині Європи після наполеонівських війн.

Особливо відчутною вона стала у відсталій, феодально-монархічній, роздрібненій на князівства Німеччині. Письменник бачив жалюгідність карликових монархів, схожих на Варсануфа, духовне убозтво дворянства, чиновників, буржуа.

Ми спробували згадати дитинство і поринути в чарівний світ казок.




Коментарі