Квіткова елегія Катерини Білокур

7 грудня виповнюється 120 років від дня народження художниці Катерини Василівни Білокур.
“Квіти, як і люди – живі, у них є душа!”, – говорила видатна українська художниця Катерина.
Творчість та художні прийоми:
Живопис Білокур — «вишивка» олійними фарбами на полотні. Здебільшого Катерина Білокур малювала квіти. Нерідко в одній картині поєднувала весняні й осінні — така картина і створювалася з весни до осені. Окрім квітів Катерина Білокур малювала пейзажі та портрети.
Кожна квіточка, гілочка, ягідка в рослинному світі художниці любовно, ретельно виписані, виділені, обведені світлим обідком. У рослинних композиціях селянської художниці немає єдиного джерела світла; різні елементи освітлені неоднаково і кожний має так би мовити свою точку зору. У рослинному світі Катерини Білокур кожна деталь добре промальовувалась, виписані навіть прожилки пелюсток, і, враховуючи численність об'єктів — квітів, овочів, фруктів — дивно, що композиція утворюється цілісна картина залишає враження завершеного, замкнутого в собі світу. До того ж, жодна деталь не губиться, а виграє, демонструючи себе. На багатьох її полотнах квіти випромінюють світло.
Улюбленими фарбами Білокур були ультрамарин і синій кобальт. Найвдаліші та чисельніші картини написані саме на синьому тлі. Спочатку Катерина Василівна писала саморобними фарбами з калини, бузини, цибулі. Надалі вона перейшла на ґрунтоване полотно і олійні фарби. У якості розріджувача, як уже було сказано, їй служила лляна олія — і тут рослинне походження.
Катерина Василівна сама робила пензлі з коров'ячої вовни, шерсті котів, вишневих гілочок і жерсті від консервних банок. Саморобний пензлик був настільки тоненьким, що, нагадував голку. Катерина Василівна, послідовністю роботи споріднюється не з професіоналами, а, радше, з українськими вишивальницями рушників, які, одна за одною, вишивають квітку за квіткою.

Картини персональної виставки:


Перші картини










ювілейна ваза Катерині Білокур , скульптор Укадер Ю.
Яготинська карт. галерея

Високі ідеї краси, добра і чистоти, – ось що таке квіти Катерини Білокур. 











Коментарі