У пошуках скарбів

"Подорожі, пригоди, небезпеки потрібні для того , щоб надати життю яскравість і повноту, прорвавши монотонність буднів, побачити таємницю і красу світу."
                    ( Роберт Льюіс Стівенсон)

 

Улюбленною книжкою всіх поколінь у всьому світі є "Острів скарбів"(1883), що народився з намальованної разом з пасинком карти, і "Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда", що з'явилася уві сні і породила безліч кінематографічних версій.
Вперше в літературі ім'я Стівенсона з'явилось у1866 році.У 1873 році він став професійним письменником. Найвідоміший його роман «Острів скарбів», що його видали окремим виданням у 1883 році, приніс автору широкий успіх.


Основні твори:

  •  романи «Власник Баллантре»,
  •  «Острів скарбів», 
  • «Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда», 
  • збірка віршів «Дитячий квітник віршів»,
  •  баллада «Вересковий мед».
Роберт Луїс Стівенсон народився 13 листопада 1850 року в Единбурзі, політичному і культурному центрі Шотландії. Звідси й основна тема більшості його творів — Шотландія, її історія та герої.Роберт народився в сім'ї інженера, за материнською лінією належав до стародавнього роду Белфурів. Його дід і батько будували хвилерізи та маяки. При хрещенні одержав ім'я Роберт Льюїс Белфур, але в зрілому віці відмовився від нього, змінивши прізвище на Стівенсон.Роберт був єдиною дитиною в сім'ї. Виховували його в строгому релігійному дусі. На третьому році життя переніс тяжку хворобу бронхів, наслідки якої мучили його потім усе життя і привели до ранньої смерті. У віці 17-ти років вступив до Єдинбургського університету де отримав юридичну освіту.


Вперше в літературі ім'я Стівенсона з'явилось у1866 році.У 1873 році він став професійним письменником. Найвідоміший його роман «Острів скарбів», що його видали окремим виданням у 1883 році, приніс автору широкий успіх.
Основні твори: романи «Власник Баллантре», «Острів скарбів», «Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда», збірка віршів «Дитячий квітник віршів», баллада «Вересковий мед».
Запрошуємо до книжкової полиці , книги Роберта Стівенса поведуть Вас у далекі мандрівки, екзотичні краї.

                                            
                                                                   




У грудні1889 р. Роберт Стівенсон і його дружина Фанні прибули на Самоа на борту шхуни «Екватор». Вони оселились на острові Уполу. Незабаром тут, неподалік міста Апіа, побудували віллу Вайліма — грандіозну на той час для Самоа будівлю. Насправді це був звичайний європейський будинок, але для тубільців, що звикли жити в пальмових хатинках з критим листям дахами, він здавався на рідкість розкішним. Нові поселенці привезли із собою все, щоб зробити життя в цьому дикуватому місці максимально комфортним, — книги і меблі, ліки й іграшки для дітей, навіть музичну скриньку. Тубільці боялися її як вогню, думаючи, що в ній живуть злі привиди.


Незважаючи на благодатну атмосферу, Стівенсон не написав на Самоа жодної серйозної книги. Століття романтизму закінчилося. Саме в цей час йшов активний розподіл Полінезії між Британією, Америкою і Німеччиною. Письменник включився в боротьбу за права місцевого населення й отримав на цій ниві славу серед аборигенів. Він став національним героєм Самоа. Ця людина - легенда, яка прожила всього сорок чотири роки, навіть зі своєї біографії зуміла створити захоплюючий роман.

Коментарі