Незвичайні пригоди на звичайних сторінках

 



Якщо вірити словам давньогрецького мудреця про те, що люди живуть у написаних ними книгах, то Джанні Родарі житиме вічно — у своїх прекрасних героях і в серцях дітей, які їх полюбили.

23 жовтня 1920 року, у північно-італійському містечку Омен, у сім’ї власника маленької пекарні народився хлопчик Джанні, якому судилося стати одним з найкращих казкарів Італії. Його батько, Джузеппе Родарі, був главою численної родини і зовсім не багатою людиною. Батько помер, коли хлопчику виповнилося лише дев’ять років і для сім’ї настали важкі часи. Мати, прагнучи дати сину освіту, влаштувала його на повне утримання в духовну семінарію. Але священиком юнак не став. Спочатку він вчителював, даючи приватні уроки, потім перейшов в початкову школу. І тут вперше розкрився унікальний талант Родарі – його рідкісний дар спілкування з дітьми – розповідати про складне просто, з вигадкою, складати на ходу всілякі небилиці. З дитинства Джанні мріяв стати художником. Ще йому хотілося стати майстром іграшок, щоб діти грали незвичайними механічними іграшками, які ніколи б їм не набридали.   Все життя він уважав, що іграшки для дітей настільки ж важливі, як і книги.
У Італії Джанні Родарі довгий час залишався невідомий як письменник, та і сам себе він сприймав тільки як журналіста. Його ім'я стало популярним, передусім, завдяки численним перекладам російською мовою. Кращі переклади віршів Родарі належать Самуїлу Маршаку. Тільки після того, як в 1953 р. "Пригоди Чиполліно" були перекладені російською мовою, почався тріумфальний хід творів Джанні Родарі по всьому світу. З часом і на батьківщині письменника - в Італії вірші і казки Родарі стали включати в шкільні підручники. У 1967 р. він був визнаний кращим письменником Італії. А в 1970 р. за сукупність усіх творів Джанні Родарі була присуджена Міжнародна Золота Медаль імені Ханса Крістіана Андерсена - найвища нагорода в дитячій літературі.
 За три десятиліття літературної роботи письменник випустив у світ більше дюжини книжок для дітей - у віршах і прозі. Найвідоміша з них - повість-казка "Пригоди Чиполліно", що розповідає про хлопчика-цибулинку і його друзів. Герої цієї казки живуть у фантастичній країні, населеній чоловічками-овочами і чоловічками-фруктами. "Пригоди Чиполлино" - казка не чарівна, а побутова. Герої не варять чаклунське зілля, не беруть в руки чарівні палички, навіть не звертаються за допомогою до доброї феї. Чиполліно і Редиска, Кріт і кум Гарбуз, Вишня і Суниця захищають свої права, покладаючись тільки на власну хоробрість, працьовитість, вірність дружбі і взаємодопомога. Ця казка була особливо популярна, де по ній були зняті мультфільм, а потім і фільм казка "Чиполліно"(1973), де Джанні Родарі знявся в епізодичній ролі.



Родарі написав ще декілька казок: "Пригоди Блакитної стріли"(1952), "Джельсомино в Країні брехунів"(1959), "Казки по телефону"(1961), "Торт в небі"(1966) та ін. Єдиною книгою, яку автор адресував дорослим, але яку, як він жартував, "помилково" прочитали багато хлопців, була "Граматика фантазії" з підзаголовком "Введення в мистецтво вигадування історій".




У цій захопливій казковій повісті ти зустрінешся з хлопчиком Джельсоміно, який мав чарівний голос, і його другом котом Шкандибчиком. Дізнаєшся як їм вдалося перемогти злого короля брехунів, а заодно наново навчити котів нявкати, художника Бананіто малювати, а всіх жителів Країни брехунів говорити правду.



У повісті-казці "Подорож Блакитної Стріли" читач потрапляє у світ ляльок, що прагнуть принести радість бідним дітям. Одночасно відбувається багато цікавих подій. При цьому Родарі не лише розважає, а й говорить про такі важливі поняття, як дружба, справедливість, доброта.


До нової книжки письменника увійшли казки, що полюбилися дітям усього світу.


В казковій повісті хлопчику Паоло вдається перемогти войовничих генералів. Адже ні вчені, ні військові не могли повірити в те, ві не могли повірити в те, що з неба може прилетіти не небезпека, не державна таємниця, а звичайнісінький торт.



.

Коментарі