У гонитві за ідеалом






Книги освічують душу,
піднімають і зміцнюють людину,
пробуджують у ній кращі прагнення,
гострять її розум і пом’якшують серце


Вільям Теккерей

англійський письменник-сатирик
Найбільшою культурною цінністю є класичні твори — це книги, перевірені часом. Англомовна класика — низка літературних жанрів, художніх напрямів, яскравих індивідуальностей, художні твори мають досконалий текст і довершений зміст.
Англійська класична література не була б такою цікавою без чудових творів Вільяма Шекспіра, Чарльза Діккенса, Ернеста Хемінгуея, Едгара По, Джойса Оутса, Джейн Остін, Артура Конан Дойла. Англомовні класичні твори набули загальнолюдського значення і стали основою для багатьох творів мистецтва, як вічні сюжети пошуку ідеалу, краси й істини, вірності і великого кохання, боротьби за незалежність.   Любов зображувалася як високе почуття, гонитва за ідеалом.
Сучасних читачів приваблюють в англійській класичній літературі інтриги, гостросоціальні теми, вічні проблеми буття.
Пропонуємо вашій увазі підбірку світових шедеврів літератури усіх часів.





Мазепа Ім’я видатного англійського поета-романтика Джорджа Гордона Байрона протягом усього ХІХ століття було оточено особливим ореолом. За якихось двадцять років – від публікації перших пісень «Чайлд-Гарольда» до недописаного «Дон Жуана» – Байрон став міфом, героєм, напівбогом для людей прогресивних, передових поглядів, а для реакціонерів та святенників – демон аморалізму і засновником сатанинської школи. Ця легенда хвилювала читацьку публіку в минулому, хвилює й сьогодні, тому що героїв Байрона ми майже завжди ототожнюємо з самим автором.
У своїх найкращих поемах поет зобразив трагічні і таємничі долі, розбиті могутніми пристрастями серця, бунтарські натури, їхні духовні пориви, страждання душі, де переплелися добро і зло.
Читати поему http://www.mazepa.name/mazepa-poema/



Шарлотта Бронте належить до найталановитіших представниць англійського романтизму, її називають "першим літописцем індивідуальної свідомості". Роман "Джейн Ейр" полонив серця мільйонів читачів. Тендітна, з виду слабка й непоказна
, проте неймовірно жіночна і сильна духом , здатна приймати рішення й протистояти обставинам - вона ніколи не йде проти свого сумління, її вчинки завжди виважені і правильні, незважаючи на всі труднощі й випробування, які ставить перед нею життя. 
Але найбільше Джейн хоче дарувати комусь тепло, що переповнює її душу, та прагне любові - чистої, високої, взаємної. І попри все досягає своєї мети.

Конрад Джозеф (1857 - 1924) один із найславетніших англійських прозаїків, що народився неподалік Бердичева та пройшов шлях від простого моряка до капітана. Тому зовсім не випадково головними героями його повістей "Межа тіні" й " Тайфун "стали саме капітани. Автор поміщає своїх героїв у екстремальні умови, намагаючись дослідити глибини людської психології. Письменника цікавлять головні питання : чи залишиться людина людиною за складних обставин , чи здатна вона піднестися над своїми потребами й інстинктами?




Джейн Остін
“Гордість та упередження” — найвідоміший роман популярної британської письменниці Джейн Остін (1775—1817). Закохані серця часом легко долають соціальні­ ба­р’є­ри, але не завжди можуть обійти стіни власної гордості­, звичайних непорозумінь, а інколи й упере­дже­ності. 21-літня Джейн Остін змогла так майстерно викласти у романі сподівання й розча­рування, турботи й почуття закоханих Елізабет і містера Дарсі, що її книгу і сьогодні із захопленням читають мільйони читачів різних поколінь­. Роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портре­тами героїв.


Ернест Хемінгуей  "Старий і море "



 Історія створення повісті «Старий і море» бере свій початок 1936 року, коли Хемінгуей опублікував у часописі " Есквайр" нарис про дійсний випадок у Гольфстрімі: рибалка спіймав величезну рибину, яка довго тягла за собою човник; коли потерпілого знайшли, від риби майже нічого не залишилося, а старий ридав з відчаю.
У 1950 році Хемінґуей розпочав художню розробку давно знайденого сюжету, він мріяв написати об'ємний роман про життя рибальського селища, про долі його мешканців. Проте автор знайшов інший шлях відтворити цей усесвіт рибальського життя: багато чого опустив у підтекст, створивши стислу, глибоку філософську притчу про людину й море
Томас Гарді - англійський письменник Тесс з роду д` Ербервілль "- трагічна історія про спокусу, любов і зраду, задушевно і поетично розказана автором, багато років продовжує хвилювати, змушує задуматися, викликає щирий відгук у мільйонів читачів у всьому світі. 


Чарльз Діккенс - Битва життя ; Одержимий та угода  з привидом. 
Різдв'яні повісті Чарльза Діккенса (1812 - 1870) нагадують людям про високі моральні істини і справжні людські цінності. Безмежно добре серце близької людини розтоплює кригу в душі "одержимого" вченого Редлоу, а неймовірно жертовна любов допомагає двом сестрам Джедлер виграти непросту битву життя.



Едгар По
Золотий жук.
До книги відомого американського письменника ввійшли повість "Оповідь Артура Гордона Піма", трагедія "Поліціан", оповідання "Золотий жук", "Вбивство на вулиці Морг" та інші твори детективного жанру. В "Оповіді Артура Гордона Піма" змальвано пригоди юнака, який, вирушивши в плавання в корабельному трюмі, переживає муки голоду і спраги, а ще йому весь час загрожує небезпека бути з'їденим своїми супутниками... 



Шекспір Вільям.
Комедії і трагікомедії: великого англійського драматурга Вільяма Шекспіра. «Троїл і  написані у новій, не властивій ранньому Шекспірові, манері. У цих п’єсах комічне невід’ємне від трагічного. Класичний сюжет, багатство мови, гумор не без іронії та моралі - дасть змогу читачеві осягнути глибину творчості великого англійського драматурга.



Уявлення про ідеали краси у протилежність раз і назавжди затвердженим категоріям є активною та рухливою конструкцією, оскільки самі погляди на прекрасне постійно перебувають у процесі змін. Зазначена категорія здавна було предметом дискусій, зіткнення різних думок і уявлень не тільки філософів, але й літераторів.
Головне – пам'ятати, що основна і беззаперечна роль літератури – це хвилювати, спонукати до роздумів і виховувати людину.

" Читайте в першу чергу класичні твори,

а інакше ви не встигнете цього зробити."
Генріх Девід Торо.





Коментарі