Великий Сонцелюб


"Коцюбинський був народжений для краси, для доброго золотого засіву на вселюдському полі"
Михайло Стельмах

Цікаві факти і парадокси із життя письменника:

  1. Син дрібного провінційного урядовця, який зростав у російськомовній міщанській родині, майстерно оволодів українською мовою і підніс до глубокого розуміння народне слово.
  2. Він не отримав не лише університетської, а й гімназійної освіти, але зумів стати в ряд високоінтелектуальних сучасників, котрих прийнято називати аристократами духу.
  3. Чиновник, котрий служив у нудному відомстві статистики, де панували сухі цифри, примудрявся водночас бути письменником, для якого найважливішу роль відігравали емоції, уява, інтуїція, творчість.
  4. На службі був змушений розмовляти російською мовою. Став поліглотом, вивчивши окрім української, ще сім мов:польську, італійську, румунську, німецьку, татарську, турецьку та циганську.
  5. Починав свою творчість як наслідувач народницької течії, зміг стати письменником-модерністом, зачинателем українського імпресіонізму.
  6. Звідки в Михайла Михайловича огром знань не тільки з літератури, а й з біології, історії, психології, етнографії, яким він уражав сучасників?


Твори для дітей

 


Життя гуцулів, їхня народна творчіть, розповіді мешканців карпатського краю навіяли Коцюбинському образи безсмертної повісті "Тіні забутих предків".

Герої повісті отримали друге життя в екранізаціях С. Параджанова (1964), Ю. Суярка (1990), К. Костюкова (1990).
В. Кирейко написав музику до балету "Тіні забутих предків" (1960), М. Скорик написав симфонічну поему "Гуцульський триптих"

Життєпис містить чимало загадок. "Дивовижною людиною був цей Коцюбинський!.." - таку характеристику неодноразово зустрічаємо у відгуках серед його знайомих, серед яких чимало яскравих непересічних особистостей: письменників, композиторів, художників, учених, громадських діячів. У бібліотеці можна знайти багато цікавого матеріалу про життя і творчість Великого Сонцелюба.



Коментарі