Королева детективу




До 130 річниці від дня народження видатної англійської письменниці я підготувала виставку-інсталяцію «Королева детективу».
Агата Міллер народилася в британському графстві Девон - сьогодні ми знаємо її як детективного генія, одного з найпопулярніших авторів ХХ століття Агату Крісті. Її життя було не менш цікаве, ніж її романи.

Найяскравіші моменти з її життя і творчості

1. Життя талановитих людей завжди сповнене перешкод і драматизму. Агата Крісті не стала винятком. Вона страждала дисграфією - нездатністю записувати текст. Всі її твори були надиктовані.
2. Під час Першої світової війни Агата Крісті працювала медсестрою у військовому шпиталі, потім вона потрапила на роботу в аптеку, завдяки чому стала відмінно розбиратися в отруйних речовинах. Можливо, саме тому отруєння так часто зустрічається в її детективах.
3. 1926 рік став одним з найскладніших в долі Крісті, тоді ж відбулося її загадкове зникнення. Померла її мати, брат став наркоманом, видавцям не сподобався роман "Вбивство Роджера Екройда", в якому оповідання велося від імені вбивці, і на довершення всього її чоловік Арчибальд закохався в іншу жінку і зажадав розлучення. Після цього Агата зникла. Її довго шукали і навіть звернулися за допомогою до іншого британського майстра детективів - Артура Конан Дойла. Через деякий час Агату знайшли в невеликому санаторному містечку, де вона представлялася всім як Тереза ​​Ніл. У неї дуже сильно постраждала пам'ять: вона смутно пам'ятала чоловіка, не могла згадати ім'я дочки, а рідну сестру впізнала тільки через кілька днів.
Деякі вважали, що письменниця спеціально розіграла ситуацію зі своїм "зникненням", щоби помститися чоловікові.
4. "Вона дописувала книгу до останньої глави, потім вибирала найсумнівнішого з підозрюваних і, повертаючись до початку, переробляла деякі моменти, щоб підставити його", - про це розповів Браян Алдісс, знайомий Агати Крісті.


5. За словами Крісті, з самого дитинства і до глибокої старості їй снився один і той же сон: чоловік з обрубаними руками і страшним обличчям. Вона називала його Людина-вбивця, хоча уві сні він жодного разу нікого не вбив.
6. Фільм "Вбивство в Східному експресі" був єдиною екранізацією творів письменниці, яким Агата Крісті була повністю задоволена. Зокрема, вона сказала, що виконання Альбертом Фінні ролі Еркюля Пуаро було найближче до створеного нею літературного персонажа.


7. Два мільярди екземплярів і переклад на 103 мови світу - такий результат плідної роботи Крісті. Письменниця стала одним із символів Великобританії, її шедеври є найбільш публіковані після Біблії та творів Шекспіра.
Також Агата Крісті встановила рекорд по максимальному числу театральних постановок творів, а її п'єса "Мишоловка" вперше була поставлена ​​в 1952 році і досі безперервно демонструється на підмостках Лондона.


8. Агата Крісті є автором багатьох видатних висловлювань, найзнаменитішим з яких стало: "Свобода варта того, щоб за неї боротися".

Коментарі