На острові Робінзона



В історію світової літератури Даніель Дефо увійшов передусім  як видатний романіст, автор безсмертного "Робінзона Крузо". Писменнику було 59 років, коли він видав свій роман "Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо". Даніель Дефо письменник - ювіляр 360 років від дня народження.

Цікаво, як називали б тих нещасних , що в результаті складних життєвих обставин потрапили на безлюдний острів, або й просто залишилися сам на сам із проблемами, коли б не було Робінзона Крузо?
Даніель Дефо за життя мав досить активну громадянську позицію й у своєму творі зобразив той принцип, яким завжди керувався: людина навіть у майже безвихідній ситуації може досягти неймовірних результатів, доклавши певних зусиль. І, можливо, ця історія підштовхне по - новому поглянути на себе й мету свого життя тих, хто запоруку щастя бачить у матеріальних статках, високому суспільному становищі й успішній кар'єрі.


Роман "Робінзон Крузо" Даніель Дефо написав на основі реальних подій: моряка Александра Селкірка внаслідок конфлікту з капітаном залишили з мінімальним припасом на безлюдному острові, де він провів 4 роки.
"Робінзон Крузо"
(1719)
Корабель, на якому Робінзон Крузо вирушив у подорож, під час шторму потрапив у аварію: сів на мілину. Вся команда загинула, крім одного моряка. Це і був Робінзон Крузо, якого хвилею викинуло на безлюдний острів.
Від імені головного героя ведеться оповідь подій у романі. Розповідається, як Робінзон Крузо зміг врятувати з корабля потрібні йому речі, як він був вражений думкою: якби команда не злякалася шторму і не покинула корабель, всі залишилися б живими.
Словник :
Робінзон - людина , яка опинилась поза цивілізацією , залишилась один на один з природою
Робінзонада - твір, в якому герой роману Робінзон Крузо виявляє себе як смілива, відважна людина , пишна природа дала йому шанс вижити, а його самотність розділив врятований ним тубілець (" тубілець" від латинської ,що означає "з самого початку" якого він назвав П'ятницею.
Герой Робінзон з дикуном П'ятницею опановує звичайну роботу на острові: шиє одежу, теслює, полює, обпалює горшки посуду, сіє, доглядає за козою ...









о. Робінзон - Крузо (Чілі)






" Робінзон Крузо " американський драматичний пригодницький фільм (1997) , режисер Род Гарді, ролі виконують: Пірс Броснан - Робінзон
Вільям Такаку - П'ятниця
Автор першотвору видатний англійський письменник Даніель Дефо - (1661- 1731)
У нас в бібліотеці ви можете взяти книгу Даніеля Дефо "Життя і незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо", адже він сприймаєтьс як натхненний гімн Людині, її творчим і фізичним можливостям.

Коментарі