Літературний портрет "Фантастика Рея Бредбері"

Рей Дуглас Бредбері( 22 серпня1920, Вокіган , США - 5 червня 2012, Лос - Анжелес ) один із найвідоміших американських письменників - фантастів , автор 400 літературних творів різних жанрів,оповідань, романів, віршів, есе, п'єс для театру і радіо, кіно й телесценаріїв.

Дитинство письменника
Рей Дуглас Бредбері народився в містечку Вокіген і був наймолодшим із трьох братів. Роки дитинства пройшли в сім'ї, в атмосфері любові. Хлопчика заохочували до читання - чимало часу він проводив у місцевій бібліотеці.
" Я отримав освіту в бібліотеці. Абсолютно безкоштовно!" В 1934 році сім'я здійснює переїзд до Лос Анджелесу, Рей закінчує школу, не маючи змоги продовжити навчання, заробляє на життя продажем газет. Хлопчика заохочували до читання – чимало часу він проводив у місцевій бібліотеці. Там він читав Лимана Френка Баума (Чарівник країни Оз), особливо – Едґара Берроуза (що відомий насамперед серією про пригоди Тарзана). Саме тоді, у віці 12 років, Рей почав думати про кар'єру письменника. Бібліотеку через багато років він зробить місцем подій роману Щось лихе до нас іде (англ. Something Wicked This Way Comes), а образ рідного містечка 1920 років виведе у різних творах під назвою Зелене місто (англ. Green Town).
Про свої дитячі роки він збереже враження у Кульбабовому вині (англ. Dandelion Wine) та численних оповіданнях про Дуґа – простого американського хлопчика, у якому легко вгадати письменника.

своє подальше навчання.

Нагороди та премії


Після виходу роману "451 градус по Фаренгейту" для нього почалась злива нагород
і премій, що супроводжувала Рея до останніх років життя!
1954 році - нагорода Національного Інституту Мистецтв і Письменництва 
Двічі присуджувалась премія О .Генрі.
Йому присвячена зірка на голівудській Алеї Слави, всього ж на рахунку Бредбері 8 нагород і 2 номінації в галузі кіно. 
У 2000 році Бредбері одержав медаль Національної Книжкової премії за підсумками усієї прижиттєвої творчості.
У 2004 році Національна медаль Мистецтв Президента Дж.Буша
У 2007 році Пулітцерівську премію "за визначну, плідну і глибоко впливову кар'єру як незрівняного автора наук фантастики і фентезі.





Літературні твори Рея Дугласа Бредбері




Марсіанські хроніки — цикл пов'язанних фантастичних оповідань Рея Бредбері, які висвітлюють майбутню колонізацію Марса людьми, що прилетіли зі спустошеної Землі, а також боротьбу марсіанських аборигенів з колоністами. Видана у 1950 році.


 "Усмішка"



У оповіданні Рей Бредбері розповідає, як у майбутньому люди знищили картину італійського художника  доби "Відродження Леонардо да Вінчі "Джоконда"" .Події відбуваються у зруйнованому місті, де радіоактивні поля і дороги, зіпсовані бомбами. Жителі великого міста, які вижили після атомних бомбувань, сповнені ненависті до минулого. Грігсбі, один із героїв твору, пояснює: «Людина ненавидить те, що її занапастило, що їх життя поламало. Вже так вона влаштована. Нерозумно, можливо, але така людська природа". Люди, що стоять у черзі, не можуть дозволити собі купити за один пенні напій з ягід. Для них святковими є події, коли знищують книги, коли розбили кувалдою останній автомобіль. Восени 2061 року вони влаштовують свято: ламають все, що збереглося після катастрофи. Свідком подій став хлопчик Том. Він стає у чергу – влада дозволяє кожному охочому плюнути на картинуЛеонардо да Вінчі. Люди плюють і рвуть картину на шматки, ламають раму. За дорослими хлопчик ухопив шматочок полотна і затиснув його у руці. Він бачив, як «баби жували шматки полотна; як чоловіки розламували раму, піддавали ногою тверді клапті, рвали їх на дрібні-дрібні шматочки». Том повертається додому, там розкриває долоню й при світлі місяця бачить, що йому дісталася усмішка Джоконди. У фантастичному сюжеті автор привертає увагу до проблем майбутнього людства, занепаду цивілізації. Це твір-пересторога, попередження про катастрофу, до якої може призвести бездуховність технізованого суспільства. Письменник переконаний, що духовне відродження людства починається з духовного відродження кожної людини.



Ельміра Браун дуже боялася чаклунства . Одного разу вона дізналася, що її сусідка місіс Гудуотер займається чорною магією … ні до чого хорошого це не призвело .

Щось лихе насуває
 У романі «Щось лихе насуває» ми знайомимося з двома хлопчаками Джеймсом Найтшейдом та Вільямом Галловеєм. Обом от-от виповниться по 14 років. А поки що у цих розбишак у розпалі літні канікули і вони шукають пригод. Аж раптом, ніби в нагороду за їхню нудьгу, до містечка приїжджає мандрівний цирк. Неспинна, ще дитяча цікавість, підштовхує хлопців до маленького розслідування. І першої ж ночі гастролей цирку головні герої побачать те, чого не слід було б знати. Тож не дивно, що власник цирку захоче їх покарати.


Винятково досконале вбивство
Думка про вбивство так цілковито захопила мене, була така неймовірно зваблива, що й у дорозі через усю Америку я ніяк не міг прийти до тями. Ця думка, не знати чому, сяйнула мені в голові на мій 48 рік ...
Лід і вогонь

Людина може зробити неможливе . Навіть якщо і його серце б’ється в шаленому ритмі , навіть якщо дні обпалюють вогненним подихом , а ночі – крижаним морозом , навіть якщо все його життя триватиме рівно вісім днів … Потрібно тільки вперто йти до мети – бігом , кроком , поповзом – не має значення як . Головне не здаватись.


Кульбабове вино
У центрі сюжету — брати Сполдінг: Дуглас (12 років) і Том (10 років). Роман складається з низки історій, що відбулися в маленькому містечку за три літніх місяці з братами, їх родичами, сусідами, друзями, знайомими.




Книги на нашій полиці

Запрошуємо взяти книги Рея Бредбері  в нашій біблотеці №11 і поринути в світ фантастики.


Коментарі