"Ернест Сетон - Томпсон: в гармонії з природою"



14 серпня виповнилося 160 років від дня народження Ернеста Сетон-Томпсона (1860- 1946) – канадського письменника (шотландського походження), художника-анімаліста, натураліста, лауреата золотої медалі "Еліот". Він був громадським діячем і одним із натхненників скаутського руху, за дослідження в галузі зоології одержав у Канаді посаду "державного натураліста". 




* У маленького Ернеста склалися складні стосунки з батьком, і він все більше часу проводив в лісі, вважаючи його своїм справжнім домом. Тут він зробив свої перші записи про поведінку тварин, перші малюнки, в яких намагався передати характер і особливості звірів і птахів.
* Сетон-Томпсон не тільки письменник і художник, але ще і вчений! Саме він заклав основи етології, – науку про поведінку тварин у природних умовах. Хоча не закінчував при цьому університетів
* Не будучи шанувальником міського життя, Ернест подовгу жив в лісах і преріях. Написав близько 40 книг, головним чином про тварин. Кілька книг присвятив побуті і фольклору індіанців – «Маленькі дикуни». Ернест також опублікував книги «Біографія грізлі» (1900), «Книга про ліс» (1912), "Біллі — собака, який творив добро" (1930) і ще багато інших книг.





* Він писав книги і малював до них ілюстрації, його картини користувалися успіхом на художніх виставках, а ще він знаходив час для читання лекцій (їх він прочитав понад 3 тисячі) і написання статей для періодичних та наукових видань, а також створення наукових праць із зоології.





* Саме Ернест придумав піонерські організації. Адже він – один з перших засновників скаутського руху, творець дитячих організацій, що живуть на природі, при цьому дбайливо до неї відносяться, які намагаються злитися з нею в єдиний організм.




* Сьогодні коли захист "братів наших менших" все більше усвідомлюється, як обов'язок кожної людини, твори Сетона - Томпсона виховують у дітей гуманне відношення до тварин.



















Коментарі