Правова абетка громадянина



Дитя моє, права дитини
ти мусиш вивчити сумлінно.
Це так потрібно, так важливо
напевне знати в наші дні:
коли з тобою справедливо
вчиняють, а коли і ні.
Тож прочитай, завчи напам'ять
Порадь і друзям почитать.
                               С. Виклюк
Довгі роки найрозумніші і найдобріші люди боролися за права дітей самотужки, і нарешті, у 1924 році, вони зібралися у місті Женеві, де прийняли перший документ про потреби дітей - Декларацію прав дитини.

28 червня День Конституції України . Вітаємо українців з національним святом, бажаємо кращого щасливого життя у власній державі, благополуччя і миру. Запрошуємо всіх на мистецькі  вихідні, пропонуємо цікаву вікторину "Твої права - твої обов'язки". Учасникам вікторини потрібно дати відповіді на питання. Також ви можете взяти ці книги в нашій бібліотеці і залюбки перечитати їх.
1. Які права порушено в казці "Дванадцять місяців"( права на турботу)


2. Яке право порушено в казці "Попелюшка". Мачуха та сестри не дозволили Попелюшці поїхати на бал, та змусили її переробити багато домашніх справ.
( Дитина має право на відпочинок, право гратися та веселитися)


3. Діти мають право жити із своїми батьками і нікому не дозволено їх розлучати. 
В якій відомій казці Г. Х. Андерсена порушено це право ? ( Снігова королева )


4. В якій казці один довгожитель , який не користувався успіхом у жінок, викрав молоду та красиву жінку з наміром вступити з нею в шлюб? ( Царівна - жаба )



5. В якій казці одна дама, скориставшись добрим вчинком свого чоловіка , використовує його збагачення та для просування по службовій драбині, але  втрачає із- за своєї жадібності
( О. С. Пушкін " Казка про рибака та рибку")



6. В якій казці особа , яка мала вельми погану репутацію , під вивіскою милої та привабливої особистості , здійснила замах на сім неповнолітніх душ, але була викрита та суворо покарана
( Вовк та семеро козенят)


7. В якій казці розповідається про підступність красивої жінки, яка дала отруту своїй не менш красивій суперниці з ціллю її усунення, та про тяжкі наслідки цього вчинку і про неприпустимо великих витратах на поховання ( О.С. Пушкін " Казка про мертву царівну та про сім богатирів")


8. Героїня якої казки , вдягнена в дорогу шубу, з'явилась в гості і не захотіла піти  звідти - так  їй сподобалась архітектура будови. І до кого тільки не звертався  господар, щоб виселити гостя поки її дії  мбули кваліфіковані як не законний захват житла. ( Заяча хатка )



9. В якій казці жінка невизначеного віку замислює викрасти чужу дитину, використовуючи для цього літальні апарати. ( Гуси - лебеді")




За часи письменника Марка Твена в Америці дружба дітей із різних соціальних пластів не схвалювалась і навіть іноді вважалась порушенням суспільної моралі. Чи має право Том Сойєр товаришувати з таким хлопчиком, як Гекльберрі Фін?

(Так, адже Конвенція про права дитини визнає право на свободу асоціацій та свободу мирних зібрань.)


Дитячий майстер - клас різнокольорова гусениця.







Коментарі