Піднебесна імперія


2019 рік оголошено роком китайської мови і літератури в Україні. В читальній залі нашої бібліотеки предсавлена виставка-інсталяція, присвячена цій загадковій країні - Китаю.

А чи знаєте ви, що...

Мовою піднебесної імперії розмовляють приблизно 1,3 млрд. чоловік. Ареал його поширення досить широкий, бо етнічні китайці, що проживають в інших країнах, становлять досить велику групу.

Ієрогліфіка як мовна система представлена ​​графічними зображеннями, відповідними морфеме (стилю) слова. Крім того, деякі знаки можуть позначати певну дію, поняття, предмет або життєве явище.

Ієрогліфів в китайській мові налічується близько 100 тисяч, але більше ніж половина з них на сьогодні не використовується. Щоб було комфортно жити в сучасному світі (тобто, спілкуватися, дивитися телевізор, читати книги та журнали, в тому числі і спеціалізовані) досить знати 10 тисяч ієрогліфів.

У Піднебесній Імперії існує особливе мистецтво написання ієрогліфів – каліграфія, яка представляє собою синтез художньої творчості, гравюри і поезії.

У Книзі Рекордів Гінесса китайський вказаний як один з найбільш складних мов в сучасному культурному середовищі.

Спілкуючись китайською мовою, не можна відповісти так чи ні. У мові просто немає таких понять. Щоб відповісти на питання ствердно чи негативно, потрібно повторити дієслово, тобто, якщо запитують "чи читаєте ви?", Відповідають "читаю" або "не читаю".

Саме ця держава є найбільшим на планеті імпортером вугілля і виробником золота, а також світовий лідер з генерування та споживання електрики.

На території Китаю росте понад 500 видів бамбука.

У переважній більшості випадків китайці вступають у шлюб з партнерами, яких їм підбирає профспілка.

Імператорський палац в Пекіні, або Заборонене місто, складається рівно з 9999 кімнат.

Прапор Китаю виглядає ось так:


У Китаї офіційно заблокований доступ до всіх західних соціальних мереж.

Китайці вважають малюків до 5 років святими істотами, яким можна абсолютно все - дітей не сварять, як би сильно вони не розпустувалися.

Китайське місто Шанхай - найбільший морський порт на Землі.

У магазинах Китаю продається чимало продуктів, здатних здивувати іноземців із західних країн: солодка копчена ковбаса, насіння зі смаком м'яти, цукерки з м'яса, хліб різних кольорів, копчені курячі лапки, тощо.

Китайці не їдять сир, не п'ють кефір і не перекушують йогуртами. За однією з версій, жителі Китаю не вживають в їжу молочні продукти, оскільки протягом багатьох століть дозволити собі корову могли тільки найбагатші з них.

У Китаї щорічно вирубують десятки мільйонів дерев для виготовлення близько 80 млрд одноразових паличок для їжі.

Дуже довго можна перелічувати винаходи, які вперше з'явились у Китаї. Це передусім зумовлено як і з багатотисячною історією країни так і з кмітливістю та працелюбством її населення. Зокрема тут було винайдено папір, компас, водне колесо, сірники, вітряний млин, порох, шовк, арбалет та багато іншого.

На весь світ Китай славиться одним з найбільш популярних відкриттів — чаєм. Згідно з легендою чай винайшов імператор Шень-нун. У 2737 році до н.е , коли випадково листок впав до чашки з кип'ятком.

Всім відомо про величезну кількість китайського народу. За підрахунками, кожен п'ятий на планеті — китаєць.

На відміну від України  в Китаї білий є кольором жалоби, а не чорний.

Також китайців виділяють їх часто приголомшливі гастрономічні вподобання. Тут їдять все, що рухається — починаючи від скорпіонів, тарганів і гусениць і закінчуючи ящірками та зміями. Щороку китайці з'їдають понад 4 мільйони котів.

Для китайців дракон — священна істота, він також є символом Китаю. Як не дивно дракон в китайській міфології символізує добрий початок «ян» та асоціюється зі стихією води.

Ще один символ Китаю — панда. Тут за її вбивство передбачена смертна кара, крім того всі панди в світі лише на правах оренди з Китаю.







Коментарі