Червона горобина


Сьогодні на занятті працювали над створенням аплікації "Горобина". Використовували картон, гофрований та кольоровий папір. У кожного вийшла чудова аплікація. Додамо до домашньої колекції ще одну згадку про осінь. Червону горобину ми вибрали не випадково. З давніх давен горобина в пошані у багатьох народів. Вірили, що вона приносить щастя, складали пісні, легенди і міфи, її оберігали, а ягоди заготовляли. 


Для українців червона горобина - символ жіночої молодості, тому саме жінок вона в першу чергу бере під свій захист. Плоди горобини традиційно входили до складу приворотного зілля, що могло подолати нерозділене кохання. Колись на Івана Купайла, щоб уберегтися від блискавки, гілки горобини чіпляли біля кожних дверей. 

Як родинний оберіг українці садили її біля своїх осель та вишивали на рушниках. Жінки та дівчата носили намисто з горобини, нанизане на червону нитку, щоб воно захищало від кволості, виснаження, усіляких хвороб та зурочень. Коли я була маленькою, із своїми подружками теж робили таке намисто, навіть не знаючи про його силу.










Коментарі