Виставка пінхол-фотографії 🎨


Сьогодні відбулася презентація виставки пінхольної фотографії. Пінхол-фотографія – це зйомка фотокамерою спрощеної конструкції. Власне, пінхол-камера – це звичайна світлонепроникна коробка з невеличким отвором, який і слугує об'єктивом. Фотографії, зроблені пінхолом відрізняються великою глибиною різкості та особливим малюнком, властивим саме такій зйомці. Світлочутливим матеріалом може бути фотоплівка або ж фотопапір.

В теперішній час, поряд з масовим, доступним для кожного нескінченним рядом автоматичних цифрових фотокамер, зйомка таким нехитрим безлінзовим апаратом здобуває чималої популярності. Цьому сприяють широкі творчі можливості і простота конструкції камери. Існує навіть своєрідний рух любителів пінхола. Вже стало традицією у світовому фото-товаристві останню неділю квітня вважати Днем пінхола. Отже саме цю виставку і присвячено Дню пінхола.

Фотографії, представлені в експозиції зроблено власноруч виготовленими апаратами. Це картонні коробки, жестяні баночки з-під кави, використано навіть креслярський тубус - в ньому всередині розміщено одночасно три незалежних пінхол-камери. А зйомка проводилась на фотопапір, фотоплівку та листову рентгенівську плівку. Проявка здійснювалась вручну звичайними проявляючими засобами. Найменша камера, використана у цьому проекті, зроблена протягом 15 хвилин з металевої баночки з-під вазеліну! Це ніби така гра – з підручних засобів якнайшвидше сконструювати фотоапарат і зробити знімок. Півгодини, і – фотографія готова!

Незвичність, своєрідна випуклість геометричного малюнку робить пінхол-фотографію особливо художньо виразною, а неможливсіть заздалегідь точного наведення пінхол-камери на об'єкт залишає для фотографа інтригу, розгадка якої завжди стає приємним сюрпризом. Об'єктами для зйомки стають звичні вуличні сюжети, предмети домашнього вжитку або ж сам фотограф… Наявність певних обмежень – зйомка триває хвилину, дві, десять – анітрохи не звужує можливості для фотографа. Сюжетний ряд нескінчений, як нескінченна і творча уява худжника.

В експозиції представлено близько сорока монохромних робіт, виконаних у техніці пінхол-фотографії. Автори знімків – Олег Волощук та Олексій Кібкало – члени Вінницького Народного клубу фотомистецтва «Обрій».

Керівник Вінницького Народного клубу фотомистецтва «Обрій» Олег Волощук

Автори робіт - Олег Волощук і Олексій Кібкало




А це - саморобні пінхол-камери

Вітання від Вадима Козловського - члена обласної організації Національної спілки фотохудожників України 








Коментарі