Абстрактні форми 🎨

Олег Волощук, голова клубу фотомистецтва "Обрій"

Чисто теоретично фотографія не може бути умоглядною.Оптика фіксує тільки ту реальність, на яку спрямований об'єктив, і ніякий абстрактний образ вона відтворити не може. Фотоапарат - це засіб для документального або художнього відображення дійсності, але свою реальність він не створює, навіть якщо знаходиться в руках у великого майстра. Інша справа, що можна саме зображення, цілком конкретне і реальне, обробити таким чином, що вийде буйство кольорів і фарб або розмите "щось", тобто деякий абстрактний образ, що нагадує полотна художників-авангардистів.
Зараз стало модно створювати різноманітні інсталяції з різних матеріалів і предметів. Але якщо при цьому форми цілком не розмиті, кольори реалістичні, та і самі предмети можуть бути узяті з повсякденного життя, то це вже не зовсім абстрактний образ. На фотографії така інсталяція виглядатиме як цілком конкретний предмет. Але при цьому, дивлячись на таку документальну фотографію, ми не сприйматимемо об'єкт як реальний. Наша свідомість опиратиметься сприйняттю абстрактної конструкції як реальності.

Уся проблема в тому, що у глядача не виникатиме ефекту впізнанності. Якщо глядачеві не знайомий предмет, зображений на знімку, і у нього не виникає певних асоціацій з реальним досвідом, то включається механізм фантазії і об'єкт сприймається як абстрактний. При цьому асоціації і спогади можуть бути у кожного свої, оскільки вони не пов'язані безпосередньо з самим об'єктом.

Головна властивість абстракції - кожен бачить в одному і тому ж образі щось своє, відповідно до свого індивідуального досвіду, фантазії, особливостей сприйняття. Виставка саме таких фоторобіт відкрилася сьогодні в приміщенні нашої бібліотеки. В експозицію увійшли 38 робіт від 12 авторів: Олега Волощука, Сергія Мороза, Костянтина Родигіна, Степана Мазура, Ані Гриненко, Євгена Жеки, Олексія Кібкала, Максима Краснопіра, Олега Міхеєва, Юлі Холодової, Яни Грузіненко, Вови Київського.



Усім авторам, чиї роботи увійшли до експозиції, були вручені подяки.




Невеличкі подарунки дебютантам

Вручення членського квитка фотоклубу "Обрій" Олегу Міхеєву



Коментарі