Діалог у громаді


У відповідь на конфлікт на сході України, а також складну політичну й економічну ситуацію у державі перед громадами по всій країні стоять нові виклики, пов’язані зі світоглядними відмінностями та різними точками зору на події. Велика кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) переїхали до нових місць проживання і стали членами громад, які докладають значних зусиль, щоб прийняти їх і дати мінімальну допомогу в умовах загальної нестачі ресурсів, скорочення бюджетів, і складних адміністративних процедур.
Пропаганда і дезінформація підвищують вірогідність конфліктів, провокуючи подальший поділ, а не об'єднання громад. Для подолання такої ситуації існує потреба впровадження ініціатив, спрямованих на налагодження продуктивного діалогу та зміцнення довіри й посилення співпраці між різними групами на рівні громад.

Завдяки програмі «Бібліоміст» наша бібліотека брала участь у проекті «Діалог у громаді». В результаті конкурсу я була запрошена для участі у тренінгу. Тренінг відбувся з 27 по 29 травня в м. Одеса. Основною темою тренінгу було налагодження взаєморозуміння та подолання розбіжностей у громадах на платформі відкритих, безпечних і нейтральних публічних бібліотек.

Наша бібліотека має досвід роботи з різними категоріями населення, включно з ВПО та може виконувати роль майданчика порозуміння у громаді і пропонувати заходи, які сприятимуть подоланню розбіжностей, налагодженню діалогу та створенню атмосфери підтримки і взаємодопомоги у громаді.

Під час навчання були опрацьовані такі теми:
  • Дискримінація як соціокультурний феномен, поняття, форми та прояви; 
  • Комунікаційні техніки по роботі з стереотипами та ксенофобією; 
  • Конфлікт: підходи до розуміння; 
  • Як бібліотека може стати майданчиком для порозуміння у громаді; 
  • Презентація плану дій.



Тренери: Віталій Чумак, Максим Єлігулашвілі, Інна Терещенко




Створення нового проекту



Коментарі