Раціонально-інтуїтивне малювання в бібліотеці



9 березня в нашу бібліотеку завітали наші друзі з Києва - Наталія Рубель та Нателла Дубашидзе. Наталія Рубель провела тренінг на тему "Асоціативно-метафоричні карти в роботі психолога", мені ж пощастило відвідати тренінг від Нателли з раціонально-інтуітивного малювання. Раціонально-інтуїтивне малювання – одна з технік Арт-терапії.
На відміну від інших методів малювання, РАМ приділяє увагу не тільки рішенню конкретної задачі клієнта, але й навчає його використовувати техніки самодопомоги в тих чи інших життєвих ситуаціях. Техніка РАМ апелює до роботи як правої, так і лівої півкулі мозку, в результаті чого:- Виникає рівновага між правою та лівою півкулею, між емоційним та логічним, між раціональним та інтуїтивним клієнта.

Психолог/коуч/психотерапевт може показати клієнту моделі для самоаналізу, самовдосконалення та самотрансформації - Досягаються максимально продуктивні результати в процесі психотерапії. Оскільки цей метод малювання передбачає баланс між раціональною та афективною сферою, використовується не тільки навантаження у вигляді малювання правої півкулі, але і створюється міжпівкулевий діалог. Іншими словами, тренування вміння розуміти та відчувати себе та, при цьому, переносити це розуміння на цілком видимий ментальний рівень. Раціонально-інтуїтивний підхід застосовується в різноманітних напрямках практики:
  • Стосунки в родині, парі 
  • Прийняття рішення, коучінг 
  • Пошук ресурсів, переживання кризових станів 
  • Робота з дітьми та дитячими проблемами: імпульсивність, агресія, порушення поведінки, психосоматичні проблеми.
Дубашідзе Нателла (м. Київ) – психолог, тренер, директор культурно-освітнього центру «Київський Дворик»




Коментарі