"Творчопис" - вперше у Вінниці

Ірина Вікирчак - викладач курсу "Творчопис"

6-7 грудня під гаслом «Потренуй свої письменницькі м’язи!» в бібліотеці відбувся курс creative writing «Творчопис». Creative writing (творче писання) — найпоширеніша світова практика освіти для письменників. Чи не усі успішні західні автори вивчали creative writing в університетах чи на спеціальних курсах. «Творчопис» — це програма, розроблена українською мовою спеціально для українських авторів.
У програмі передбачена внутрішня робота над усвідомленням власного «письменницького голосу», трохи теорії, багато обговорень і вправлянь (виконання творчих письмових завдань). Курс складається з двох чотиригодинних занять. За 8 годин активної роботи, у учасників була можливість отримати відповіді на свої запитання, позбутися страхів, дізнаєтися про теоретичні засади написання короткої прози, поділитися своїми міркуваннями щодо авторської інтуїції, натхнення, конструювання сюжету, персонажів та інших важливих речей, але головне — розвивати свої письмові навички. Також організатори запланували вихід електронної антології оповідань учасників «Творчопису», яка буде презентована на масштабних літературних подіях України.

Курс розробила і проводить Ірина Вікирчак — менеджерка культури, промоутерка літератури. Працювала виконавчою директоркою Міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz» (фестиваль, видавництво, резиденція) у 2010-2013 роках. Як видавець та організатор промо-подій працювала із О. Забужко, Ю. Андруховичем, Т. Прохасько, Ю. Іздриком, А. Любкою та іншими відомими українськими авторами. У різний час отримувала стипендії на навчання у США та Німеччині. Останніх півроку працювала у Варшаві як учасниця програми Міністра культури Польщі Gaude Polonia. Авторка двох поетичних книжок. Була гостем літературних фестивалів у Німеччині, Швейцарії, Колумбії, Греції. 

Другого дня до нас завітала Катерина Калитко – лектор, письменниця та перекладач, зараз живе і працює у Вінниці та в Сараєві. Авторка поетичних збірок: «Посібник зі створення світу» (Вінниця: Логос, 1999); «Сьогоднішнє завтрашнє» (Київ: Гранослов, 2001), «Портретування асфальту» (Київ: Смолоскип, 2004), «Діалоги з Одіссєем» (Київ: Пульсари, 2005), «Сезон штормів» (Київ: Електрокнига, 2013). У 2007 році опублікувала також книжку малої прози «М.істерія» у співпраці з київським видавництвом «Факт», «Катівня. Виноградник. Дім» (Львів: Видавництво Старого Лева, 2014). Твори Катерини Калитко перекладалися англійською, російською, польською, німецькою, вірменською та на іврит. Досліджує та перекладає сучасну літературу Боснії і Герцеговини.

Марина Однорог - організатор заходу











Лектор "Творчопису" Олександр Вешелені вважає, що драма є "королевою літератури"

Ірина Вікирчак, Катерина Калитко та Марина Однорог

Коментарі