Громадські інформаційні центри в бібліотеках


Людмила Мороз, керівник проекту з е-урядування

Сьогодні в конференц-залі Подільської агенції регіонального розвитку відбулося засідання круглого столу, на якому було презентовано Громадські інформаційні центри, створені при бібліотеках Вінницької централізованої бібліотечної системи, та проект "Жити. Навчатись. Творити!". Основною метою проекту є подолання психологічного бар'єру у людей старшого покоління в освоєнні комп'ютера та інтернету, навчити використовувати е-послуги у повсякденному житті шляхом впровадження курсів при бібліотеці.

Під час заходу було окреслено основні напрямки роботи Центру, серед яких – надання безкоштовних інформаційних послуг мешканцям міста, в першу чергу що стосується отримання адміністративних послуг, допомоги у пошуку та обробці необхідної інформації, консультацій з приводу отримання електронних послуг тощо.

Громадські інформаційні центри при Вінницькій централізованій бібліотечній системі створені в рамках проекту ГО «Європейський діалог» «Громадські інформаційні центри у Вінницькiй, Закарпатськiй, Львівськiй та Рівненськiй областях – II етап», в партнерстві з ГО «Подільська агенція регіонального розвитку». Основними цілями проекту є: розповсюдження інформації про наявні послуги електронного урядування (е-урядування) національного, регіонального та місцевого рівнів серед різних груп населення. Подібні Центри буде створено на базі бібліотек ЦБС, в першу чергу, тих, які стали учасниками Програми «Бібліоміст», оснащені комп’ютерною технікою та мають підключення до мережі Інтернет.

Сам формат "Круглого столу" перевершив всі очікування, оскільки панувала щира, тепла та невимушена атмосфера. Кожен з учасників поділився своїми враженнями, побажаннями та досвідом щодо використання е-урядування в тій чи іншій бібліотеці. Основний висновок - в громадських інформаційних центрах є реальна потреба зі сторони громади, а бібліотека - є саме тим посередником між громадою та органами влади. Не можна було лишити поза увагою низку таких проблем як: вихід з ладу ПК, а в деяких бібліотеках - взагалі відсутність комп'ютерів, відсутність коштів на ремонт, недостатність фінансової підтримки з боку держави. 

Але важливе розуміння, що саме зараз - ми на вірному шляху. Впровадження е-урядування в Україні забезпечить якісно новий рівень управління державою та суспільством в цілому, зміцнить довіру до держави та її політики, вдосконалить взаємодію між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, бізнесом, громадянами та державними службовцями. Сучасні бібліотеки - це інформаційні центри, які мають реальні можливості сприяти розвитку е-урядування, реалізувати право кожного громадянина на доступ до інформації.

Тетяна Науменко, директор МГЦЕУ



Ната Павлівна Соколова, президент клубу книголюбів "Імпульс"


Оксана Гримак, представник ГО "Європейський діалог" з міста Львів

Ольга Коновальчук, методист ВОУНБ ім. Тімірязева


Коментарі