Враження вінницького бібліотекаря про п'ять незабутніх днів у Польщі (частина перша)


З впевненістю можу сказати, що це літо для мене лишеться незабутнім, адже воно принесло неочікувану та надзвичайну радість - поїздку до Польщі. Зустріч була запланована в рамках проекту "Ініціативи громадян, як форма розвитку громадянського суспільства". З 21 по 25 липня у м. Варшаві відбулось стажування восьми щасливчиків, що пройшли конкурсний відбір, серед яких три вінничанки: я (бібліотекар Вінницької міської централізованої бібліотечної системи), Анна Моргун (ГО "Поділля Соціум") та Валентина Ткачук (ГО "Територія мам"). 

Окрема подяка нашим тренерам: Вікторії Солоніциній та Юрію Трофименко. Програма передбачає підтримку локальних ініціатив, направлених на розвиток громади, культури, соціальної політики, сприяння активної участі у соціально–культурних процесах розвитку громад, а також обмін досвідом з польськими колегами. Ініціаторами цієї зустрічі стали центр гуманістичних технологій "Ахалар" та Гельсінський Фонд з прав людини.

День перший. Подорожувати завжди приємно, а ще приємніше, коли ти знаєш, що на тебе чекають. Так і цього разу: тепла зустріч з обіймами, поцілунками... Ахалар - це справжня родина. Завжди допоможуть, направлять на істинний шлях, підтримають в важку хвилину. Готель, де нас розмістили - не схожий на традиційний готель. Називається "Оshrodok Nowolipiya". Це, можна сказати - культурний центр, де люди поважного віку проводять своє дозвілля. Не могла не пригадати наш клуб книголюбів "Імпульс", такі ж активні пані та пани, які переступивши через межу 60+ залишаються активними та хочуть показати всім, що в такому віці життя не закінчується, а лише переходить на нову хвилю, не менш цікаву та енергійну...

Те, що на вулицях чисто, охайно, скрізь урни - мене зовсім не здивувало, тому що неодноразово чула спогади та враженя друзів і знайомих про закордонні поїздки. Окремо можна виділити те, що у Варшаві дуже багато квітів та зелені, я б навіть сказала: Варшава утопає в квітах! Мешканці Варшави люблять своє місто та помешкання. Будиночки, віконечка, балкони, затишні ресторанчики та кав'ярні прикрашені живими квітами. Також хочу виділити окремо - щирість та доброзичливість поляків. З тобою скрізь вітаються, посміхаються. Мовний бар'єр зовсім не відчувався, окрема подяка за це Вікторії Солоніциній, Ленуру Керимову та Кирилу, який навчається у Варшавському університеті на факультеті міжнародних відносин.

Цього ж дня ми зустрілись з Ленуром Керимовим, представником Гельсинського Фонду з прав людини. Багато дізнались про реформи самоуправління у Польщі. Польське суспільство пройшло непростий та складний шлях, але результати є і вони відчуваються. Фонд працює з різними країнами, Україною також. Основний напрямок фонду - юридичний, освіта і дослідження в області прав людини, тобто захист прав людини на вищому рівні. Сьогодні фонд Хельсінкі з прав людини є однією з найбільш дослідних і професійних неурядових організацій в області прав людини в Європі.

Власне, не тільки велосипедами багата столиця Польщі. Її незмінний символ – Русалка, привертає увагу туристів, яких особливо багато довкола у спекотну днину. Адже біля русалки працюють фонтани, які приємно охолоджують подорожуючих. Назва міста Варшава, через яку протікає ріка Вісла, походить від імені рибака Wars і русалки, яку називали Sawa. Русалку рибак покохав і одружився на ній. Так образ русалки Сави став символом Варшави.

Наша автобусна зупинка


Вид з вікна нашого номеру

В номері "Оshrodky Nowolipiya" навідь рушнички кольорів нашого Українського прапору. Приємно та гріє душу




Права людини та громадянське суспільство - Ленур Керимов


Варшава читаюча



Варшава - місто велосипедистів


Коментарі