Чорна сповідь моєї Вітчизни


Сьогодні на засіданні клубу «Зустрічі без прощань» ушанували пам’ять загиблих під час голодомору 1932-1933 років. Звучали вірші про голодомор, музичні композиції і свідчення очевидців геноциду. Гості клубу – студенти ІІ курсу ВДПУ – були дуже вражені цими розповідями.
Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок вписано криваво-чорним кольором. Читаєш і подумки здригаєшся від жаху. Особливо вражають сторінки, де викарбовано слова про голод. «Немає страшнішої смерті, ніж повільна смерть від голоду». А так вмирала майже вся Україна. Моторошний парадокс: вмирали на все плодючих чорноземах, на безмежних полях і ланах, всіяних житом і пшеницею, на дбайливо доглянутих городах з рясним врожаєм. Чому вмирали? Бо в людей забрали все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини.

Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-1933 років. Все забрала влада у селян, всі фонди: продовольчий, фуражний, насіннєвий. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців. Масове голодування почалося ще у грудні 1931 року, тривало до вересня 1933 року. 22 місяця народ страждав, мучився, вмирав. Число жертв – 8 млн. чоловік. Це 1/5 всього населення України. Хто забуває історію, той ризикує побачити її повернення.




Вірші читає студентка ІІ курсу ВДПУ Інна Брижак

Спогадами своєї родини ділиться Біленька Марія Іванівна

Власний вірш на болючу тему читає Циганкова Світлана Костянтинівна

Важкі роки згадує Пенькова Зінаїда Савеліївна



Коментарі