Ці дивовижні тварини


Сьогодні в читальному залі бібліотеки відбулося чергове засідання клубу «Країна Читалія» на тему: «Ці дивовижні тварини». У якийсь момент кожен малюк обов`язково звертається до батьків з проханням завести в будинку песика чи котика. Але не завжди це можливо — не дозволяють розміри квартири, у мами алергія. А давайте подивимося, що в розвитку дитини значать тварини.
Тварини дуже близькі дітям, вони з легкістю ототожнюють себе з ними. Відчуваючи страх і тривожність по відношенню до батьків і дорослих, діти можуть переносити це відношення до тих істот, кожна з яких має своє символічне значення. Кішка, наприклад, здавна вважається символом незалежності, «гуляння сама по собі», свободи, таємничості. Собака, навпаки, — залежності, відданості, відкритості, простоти; вовк — загрози для життя; баран символізує силу, родючість, завзятість, впертість, батьківство; кінь — дружню допомогу і працьовитість; птах — символ зв`язку з духовним райським світом, символом надії та вільного зльоту; риба — мудрість і спокій.

Щоб жити серед людей, дитині треба навчитися контролювати свої негативні емоції, агресивні імпульси. Граючи з тваринами, діти нерідко роблять їм боляче, на що кішка або собака відразу ж відповідає: йде або кусає кривдника — це робить неможливим продовження подібної агресивної гри. Захисна поведінка тварини в поєднанні з поясненнями дорослих про те, як треба поводитися з «братами нашими меншими», сприяє розвитку вміння співпереживати, співчувати, стримуватися, а через цю «перехідну сходинку» дитині вже набагато легше зрозуміти почуття інших людей, налагоджувати з ними відносини.

Людина вибирає певний вид домашньої тварини не випадково, а відповідно до особливостей свого характеру. Є думка, що собак тримають активні, авторитарні, схильні до лідерства люди, а котів — спокійні, м`які, поблажливі. Медики вважають, що присутність в домі домашніх тварин «розряджає» напруженість, знижує стреси, сприяє нормалізації тиску, допомагає одужанню після операцій.

Тепер можна зрозуміти бажання багатьох людей тримати в домі тварину, тепер можна зрозуміти і малюка, який пристрасно мріє мати собаку. Саме на таку тему керівник клубу — Богданюк Л. А., вела розмову на засіданні. Діти дуже активно включилися в обговорення. Розповідали цікаві історії і вірші про своїх домашніх улюбленців, демонстрували їх «портрети», створені власноруч. На закінчення засідання було проведено анкетування: дітям запропонували відповісти на запитання анкети «Бажаєте перевірити своє ставлення до домашніх тварин?».





Коментарі