"Чорний біль над білим цвітом"


Сьогодні в бібліотеці-філії № 11 відбулося чергове засідання клубу «Зустрічі без прощань», присвячене річниці Чорнобильської трагедії. Час плине невпинно. Спливають роки, сплітаючись у десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії залишається найбільшим горем для українців. Для всіх, хто прямо чи побічно був причетний до Чорнобиля, час ніби розколовся на дві нерівні частини: до 26 квітня 1986 року і після. Це дуже нагадало війну.
26 років - мить в історії людства, не дуже великий термін. Та за ці роки, за місяці - ми всі стрімко прозріли, подорослішали на цілу епоху, ми стали жорсткіші й вимогливіші і до самих себе, і до тих, хто приймає відповідальні рішення, до тих, у чиїх руках людське існування і доля природи. Бо надто вже високою ціною довелося і ще доведеться платити за Чорнобиль.

У ці дні ми привертаємо увагу громадськості до страждань людей, які зазнали і продовжують зазнавати дії радіації, а це більше 3 млн. наших співвітчизників і жителів інших держав: Білорусі та Росії. Серед них і ті, хто захистив світ від страшної біди ціною свого здоров`я, а інколи й життя. Ми схиляємо перед ними голову.

На засідання клубу були запрошені учасники ліквідації аварії на ЧАЕС: голова громадської організації «Союз Чорнобиль України» - Бойчук Микола Петрович та його заступник, член національної спілки журналістів, голова редакційної ради «Союз Чорнобиль України» — Ястремський Михайло Микитович. Серед запрошених також був присутній член політради партії «УДАР Віталія Кличка», депутат міської ради — Ткачук Геннадій Віталійович та учні 7В класу ЗОШ № 16 (класний керівник — Ланіна В. О.).

Діти підготували поетичний монтаж для ліквідаторів аварії та для всіх присутніх в залі. Бойчук Микола Петрович розповів про свою участь у ліквідації авірії та про негативні наслідки радіації на організм людини. Ястремський Михайло Микитович доповнив розповідь про героїчні дії людей бататьох професій (пожежники, електрики, зв`язківці, кухарі...) та ознайомив з новими книгами, одним з авторів яких він є. Геннадій Ткачук у своєму виступі висловив сподівання, що влада не залишить поза увагою людей, які ризикували своїм життям та здоров`ям заради майбутніх поколінь, і закликав присутню молодь зробити все можливе, аби не допустити другого Чорнобиля.





Коментарі