Серпень пахне яблуками, медом і хлібом


Останій місяць літа (серпень) багатий на свята. В серпні ми відзначаємо три християнських народних свята – три Спаса.Слово «спас» – скорочена назва, створене народом, від форми «рятівник», яким церква вважала саме Ісуса Христа: 14 серпня – медовий Спас, або Маковея. В церковному календарі – це день семи мучеників Маковеїв. 19 серпня – свято Преображення Господнє, або Яблучний спас. У цей день Христос явився своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці. 29 серпня – третій Спас, або як в народі кажуть Горіховий, встановлене церквою на честь перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа. 

Всі ці три свята присвячені годувальниці землі, зібраному багатому врожаю меду, яблук, хліба, горіхів та інших дарів природи, прощанню з благодатним спекотним літом. Детальніше про всі ці свята розповість розгорнута виставка-експозиція:"Віночок українських звичаїв". Видання про народні звичаї та традиції, представлені на виставці, допоможуть читачам і гостям бібліотеки дізнатися про різні назви свята Спаса, його історію, особливості та народні прикмети.

Родзинкою на виставці поруч з цікавими виданнями були гостинці літа: горіхи, червонобокі яблука, соковиті груші, сливи з домашнього саду, і, звичайно ж, мед! Діти залюбки пригощались дарами літа.














Коментарі