Голодомор в Україні: трагічні сторінки історії


 28 листопада в Україні вшановують День пам'яті жертв голодоморів від штучного голоду.
Традиційно у цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські і культурні діячі, свідки Великого Голоду.   
Голодомор 1932—1933 років — акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП та урядом СРСР у 1932—1933 роках шляхом створення штучного масового голоду. Убивство голодом відбувалося в Україні й на Кубані як до 1933 р., так і в 1932 році. Різниця полягає лише в масштабах злочину. Навесні 1933 року смертність в Україні набула катастрофічних масштабів. Тоді щодоби мученицькою смертю помирало 28 тисячі осіб, щогодини — 1168 осіб, щохвилини — 20
Пропонуємо переглянути книжкову виставку "Голодомор в Україні: трагічні сторінки історії."


Найкращі твори українських і зарубіжних письменників про найболючіші сторінки української історії:
«Жовтий князь» Василя Барки
Це перший в світовій літературі професійний твір, який було присвячено голодомору 1932-1933 років. Український письменник Василь Барка думав над темою для своєї книги 25 років. Записуючи свої спогади і слова очевидців він почав написання ще в 1943 році, перебуваючи в таборі Ді-Пі (Displased Persons) в Німеччині.
«Марія» Уласа Самчука
Голодомор! Жах цієї трагедії подається крізь призму образу звичайної української жінки Марії, яка зіштовхується з ним на сімдесятому році свого нелегкого життя. Цей твір був написаний багато років тому, але і тепер він не втратив своєї сили та актуальності.
«Чорна дошка» Наталки Доляк
Страшні видіння приходять до головного героя книги, Саші, у снах. Висушені голодом жінка і маленькі діти заглядають йому в обличчя скляними очима, безмовно благають про допомогу, простягають до нього руки... Лесю Терновому, прадіду Саші, є що розповісти онукові про цих людей. Тому що він - один з них. Один з тих, хто вижив, пройшовши через пекло Голодомору 30-х років.
«Жнива скорботи: рдянська колективізація і голодомор» Роберта Конквеста
 Оригінальна назва книги - The Harvest of Sorrow: Soviet Collectivization and the Terror-Famine. У ній описуються події, які відбулися в Україні в 1932-1933 роках. Вперше вона вийшла в світ в 1986 році, в ті часи, коли в більшості країн світу не визнавали навіть сам факт існування тих жахливих подій. Це книга-історія, книга-дослідження, що розкриває правду про геноцид проти українського народу, яка доводить в першу чергу його штучність і спланованість радянським тоталітарним режимом.
Колесо історії крутиться невпинно, і от ми вже наблизилися до вісімдесят сьомої роковини Голодомору, - чи не найбільшої, а може найбільшої біди, в історії України, однієї з найстрашніших трагедій в людській історії минулого століття.
28 листопада 2020 традиційно запалимо свічки в пам'ять жертв Голодомору.





Коментарі