Знаний і незнаний Винниченко


26 липня Україна святкує 140 років від дня народження Володимира Кириловича Винниченка — українського політичного та громадського діяча, прозаїка, драматурга та художника.
Він був першим головою Директорії УНР (1918—1919).
Літературна спадщина Володимира Винниченка вважається приналежною до золотого фонду України. Він — автор одного з першого утопічного роману, «Сонячна машина» (написаного у 1922—1924 роках), який започаткував новий напрям в українській літературі.


Цитати відомих українських письменників про Володимира Винниченка:
  • У 1909 році Михайло Коцюбинський писав:
«Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь йдуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка».
  • Іван Франко писав у рецензії на збірку оповідань Винниченка «Краса і сила» (1906):
«Серед млявої тонко-аристократичної та малосилої або ординарно шаблонової та безталанної генерації сучасних українських письменників раптом виринуло щось дуже, рішуче, мускулисте і повне темпераменту, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками, що не сіє крізь сито, а валить валом як саме життя, всуміш, українське, московське, калічене й чисте, як срібло, що не знає меж своїй обсервації і границь своїй пластичній творчості. І відкіля ти взявся у нас такий? – хочеться по кождім оповіданню запитати В. Винниченка».
Творчість Винниченка поділяється на три періоди: перший охоплює більшу частину його творів «малої форми» (нариси, оповідання), написані із 1902 до наступу реакції після революції 1905 року. До другого періоду відносяться оповідання, п'єси і романи, які з'явилися після революції 1905 року. І третій період охоплює твори, написані в еміграції.

Цікаві факти: 
  • літературна спадщина письменника налічує більше ста оповідань, чотирнадцять романів, двадцять три п'єси;
  • перше оповідання, яке вийшло друком – «Сила і краса», видана журналом «Киевская старина» в 1902 році;
  • вистави за його творами мали неабиякий успіх у театрах Берліна, Праги, Рима тощо;
  • Володимир Винниченко — ще й талановитий художник. Його 74 оригінальні малярські роботи та 4 альбоми з малюнками аквареллю, нещодавно повернулися в Україну;
  • любив гратися у ризиковані ігри. Одного разу на спір перепливав широченний ставок і ледве не втопився. Іншого разу впав із коня;
  • в роки Другої світової війни Гітлер пропонував Винниченкові очолити маріонетковий уряд на окупованій території Україні, але той відмовився. За це його посадили в концентраційний табір, але через два тижні відпустили.

Коментарі