Гра королів

"Шахи — це гімнастика для мізків " (Паскаль)


В Україні та світі 20 липня відзначається Міжнародний день шахів.
Дата встановлена в день заснування в Парижі (1924) Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ), яка наразі об’єднує 173 національні шахові асоціації. Федерація шахів України вступила до лав ФІДЕ у 1992 році. 
В Україні шахи відомі ще з Х-ХІ ст. Перший шаховий клуб сучасності був створений у 1881 році у Харкові, згодом у Києві, Одесі та інших містах. Перший, власне, український чемпіонат під назвою «Південно-російський» проходив у Одесі в 1909 році. У 1894 році у Львові був зареєстрований перший на Західній Україні український шаховий клуб. 1926 року львівські шахісти створюють Товариство українських шахістів. А вже через два роки у цьому місті відбувся перший український турнір на землях Галичини. З 1924 року в Україні провадяться щорічні чемпіонати шахів. З 1935 подібні чемпіонати запроваджено і для жінок.

Ласкер

"Коли ви бачите хороший хід, почекайте: знайдіть той, що трохи краще"."На шахівниці брехні і лицемірству немає місця. Краса шахової комбінації в тому, що вона завжди правдива".

Стефан Цвейг:




"Хіба вузьке визначення "гра" не образливо для шахів? Проте це і не наука, і не мистецтво, вірніше, щось середнє, що витає між двома цими поняттями ". "Шахи — як і любов — вимагають партнера".

Гарік Каспаров:

"Найбільше мистецтво у шахах полягає в тому, щоб не дати супернику зрозуміти, що він може робити". 




Пропоную переглянути виставку-рекоменацію  і початківцям, і вправним гравцям. В нагоді стануть різноманітні комбінації відомих шахових гросмейстерів.


Коментарі